1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Haluaa onnellisen elämän!

Tuli epäonnistuttua kaikessa.Tuli haksahdettua väärän mieheen, tuli opiskeltua väärä ammatti. Peilistä katsoo väsynyt ja turhautunut nainen, joka tuntee olevansa väärässä elämässä, ja jolle onnellinen tulevaisuus on saavuttamaton haave. Tässäkö tyypillinen Life Coachin pakeille hakeutuva valmennettava?

Kuva: Raila Paavola / Yle

Ihmisen mieli on vahva asia. Se auttaa kohti uutta elämää tai tuhoaa unelmat, sanoo Life Coach, toimittaja-yrittäjä Sanna Mämmi. Jos jatkuvasti hokee itselleen, että unelmani ei toteudu, en onnistu, en pysty, ei mikään voikaan muuttua. Myös jatkuva murehtiminen ja syyllistäminen syövät onnellisuutta.

Kun ihminen yrittää hakea kaaosmaiseen elämäänsä ratkaisuja, pää on kuin flipperipeli, missä ajatukset poukkoilevat hallitsemattomina ympäriinsä.

On tärkeää antaa itselle lupa pysähtyä. Ja aikaa ja rauhaa löytää uusia ajatuksia.

- On tärkeää antaa itselle lupa pysähtyä. Ja aikaa ja rauhaa löytää uusia ajatuksia, Mämmi neuvoo.

Kirjoita unelmaelämä

Life Coach teettää asiakkaillaan omien unelmien tuntemista edistäviä ja elämän voimaa ja suuntaa etsiviä  harjoituksia. Yhdessä mietitään mitkä asiat tuovat valmennettavalle hyvän olon, mitkä ahdistavat. Ideana on, että valmennettava oivaltaa itse mitä haluaa ja miten voi muuttaa elämäänsä toivomaansa suuntaan.

Ehkäpä aina silloin tällöin jokaisen olisi hyvä kysyä itseltään: mikä tekee minut iloiseksi? Mistä olen surullinen? Mitä murehdin? Mistä olen kiitollinen? Kuinka paljon arvostan itseäni? Mitä yleensä itsensä arvostaminen tarkoittaa? Mitä onnellisuus minulle merkitsee, mitkä ovat arvoni? Mitä haluan ja mitä en missään nimessä halua?

Mämmi puhuu seitsemästä askeleesta. Aikamatkasta, läsnäolon opettelusta ja tunteista. Hän kertoo mielikuvaharjoituksesta, missä valmennettava kulkee polkua ja miettii miltä tuntuu kolmen vuoden kuluttua, jos elämä on entisellään. Entä miltä saman polun kulkeminen tuntuu, jos onkin uskaltanut tehdä ratkaisun?

- Harjoitus on niin voimakas, että ihminen alkaa päässään käydä asioita läpi. Kun on valmis, voi ruveta kartoittamaan itselleen unelmaelämää kirjoittamalla siitä päiväkirjaan, ja etsimällä omaa toive-elämää tukevia kuvia, Sanna Mämmi neuvoo.

Tahdon asia

Life Coachin tarkoituksena on auttaa ihmistä löytämään unelmansa, elämäänsä tasapaino ja se oma juttu, jonka vaan jotenkin on onnistunut hukkamaan.

Life Coach ei ole terapeutti. Vastuu on suuri, pitää tietää mitä tekee. Sanna Mämmi kertoo, että jos elämä ja mieli ovat niin solmussa, että Life Coach ei pysty auttamaan, asiakasta neuvotaan hakeutumaan terapiaan.

Asiat eivät muutu hetkessä. Homma on myös tahdon asia.

- Sillä on merkitystä kuinka hanakasti otat härkää sarvista omissa asioissasi ja rupeat touhuamaan unelmisi eteen, Sanna Mämmi muistuttaa.