Kruununprinssi Haakon tutustui suomalaiseen jäänmurron osaamiseen

Suomessa kaksipäiväisellä vierailulla oleva Norjan kruununprinssi Haakon on vieraillut mm. Aker Arcticin kylmälaboratoriossa. Alunperin myös kruununprinsessa Mette-Maaritin piti tulla Suomeen, mutta hän jäi kotiin niskavaivojen vuoksi.

Kotimaa
Haakon vierailee Aker Arcticin kylmälaboratoriossa.
Välähdyksiä Norjan kruununprinssi Haakonin ensimmäiseltä viralliselta Suomen-vierailulta.

Norjan kruununprinssi Haakon on tutustunut suomalaiseen jäänmurron teknologiaosaamiseen Suomen vierailullaan. Haakon vieraili iltapäivällä Aker Arcticin kylmälaboratoriossa Helsingissä.

Haakon totesi tutustumiskierroksen jälkeen, että Suomi ja Norja tekevät hyvin yhteistyötä esimerkiksi yliopistotutkijapiireissä lisätiedon saamiseksi pohjoisista ja arktisista alueista.

– Työskentelemme oikein hyvin yhdessä. Meillä on konkreettista yhteistyötä yliopistojen välillä, jotta saisimme parempaa tietoa pohjoisista alueista. Meillä on myös teollisuusyhteistyötä ja kansojen keskeisiä tapaamisia, Norjan kruununprinssi Haakon selitti.

Kruununprinssi Haakon piti myös yritysten välistä yhteistyötä hyvänä. Akerin tiloissa järjestettiin myös suomalais-norjalainen asiantuntijaseminaari arktisen lisäyhteistyön mahdollisuuksista esimerkiksi pohjoisten yliopistojen kesken.

Kruununprinssin mukaan pohjoisilla kylmillä ja jäisillä pohjoisilla asumisen etu on, että pystyy kehittymään asiantuntijaksi kylmien olojen teknologiassa, kuten Suomi on tehnyt jäänmurrossa.

– Täällä on vaikean kylmä ilmasto ja ajoittain jäistä. Mutta se antaa meille sen edun, joka Suomellakin on, että voimme kehittää teknologiaa, jolla on kysyntää. Näemme sen täälläkin, mitä tulee jäämassojen käsittelyyn soveltuvaan teknologiaan merellä.

Aiemmin päivällä Haakon tapasi sekä presidentti Sauli Niinistön että pääministeri Jyrki Kataisen.

Haakonin vierailun ensimmäinen päivä päättyy presidentti Sauli Niinistön Säätytalossa isännöimiin juhlaillallisiin.

Keskiviikkona Haakon tutustuu suomalaiseen kielikylpykoululuokkaan Helsingissä.