Lapsimallien hyväksikäyttöä suitsitaan Yhdysvalloissa

New Yorkin osavaltiossa hyväksyttiin laki, joka parantaa alaikäisten mallien oikeuksia ja työehtoja. Tavoitteena on lopettaa lapsimallien riisto.

Ulkomaat

Lapsimallien riistoon ja seksuaaliseen hyväksikäyttöön puututaan Yhdysvalloissa. New Yorkin osavaltio hyväksyi tiistaina lain, joka parantaa alle 18-vuotiaiden mallien oikeuksia.

Lakiuudistuksen odotetaan parantavan huomattavasti muotinäytösten ja -kuvausten käytäntöjä New Yorkissa, joka on yksi muotimaailman pääkaupungeista.

Osa palkasta rahastoon, hoitaja mukaan kuvauksiin

Yhdysvalloissa malliksi voidaan palkata 13-vuotiaita lapsia. Heitä käytetään usein seksuaalisesti hyväksi, eikä heidän taloudellista asemaansa tai oikeuttaan koulutukseen ole turvattu.

Uusi laki säätelee nuorten mallien työaikoja. Sen mukaan lapsimallien pitää koulupäivänä lopettaa työt ennen puoltayötä ja viikonloppuisin kello 00.30.

Jos lapsi ei pääse kouluun kolmena tai useampana peräkkäisenä päivänä, hänelle tulee palkata tuutori. Lisäksi alle 16-vuotiailla malleilla pitää olla hoitaja ja lastentauteihin perehtynyt sairaanhoitaja.

Malleja palkkaavien muotisuunnittelijoiden pitää varmistaa, että 15 prosenttia palkkiosta maksetaan rahastoon, josta malli voi täysi-ikäisenä nostaa rahat.

Tiukemmat määräykset voimaan kuukauden kuluessa

Lakimuutosta ehdottivat senaattorit Diane Savino ja Jeff Klein.

- Lopetamme lapsimallien laajan riiston ja seksuaalisen hyväksikäytön antamalle malleille suojan, joka heiltä on evätty liian pitkään, Savino sanoi tiedotustilaisuudessa.

Uudet määräykset tulevat voimaan kuukauden kuluessa. Yhdysvaltalaisten muotisuunnittelijoiden neuvosto sanoi tiistaina, että muutokset vaikuttavat merkittävästi mallien rekrytointiin jo helmikuussa järjestettävillä New Yorkin muotiviikoilla.

Lähteet: AFP