1. yle.fi
  2. Uutiset

Taidevaras syyttää teostaan taidemuseota: "Laiminlöitte taulujenne suojelun"

Romanialaisliiga vei hollantilaisesta museosta muun muassa Picasson, Monet'n ja Gauguinin teokset. Kolme romanialaismiestä tunnusti tiistaina oikeudessa varastaneensa viime lokakuussa seitsemän maalausta Rotterdamin Kunsthal-museosta.

Ulkomaat

Hollantilaisesta taidemuseosta useita nimekkäiden taiteilijoiden teoksia varastanut romanialaismies sysää osasyyn tapahtuneesta museolle. Miehen mukaan Rotterdamin Kunsthal-museo syyllistyi laiminlyöntiin, sillä se ei suojellut tauluja hälyttimillä.

- Kyseessä oli selvästi laiminlyönti, jolla oli vakavat seuraukset. Ellemme saa selville, kuka oli vastuussa museon epäonnistuneista turvatoimista, olemme valmiita aloittamaan oikeustoimet joko Hollannissa tai Romaniassa, syytetyn asianajaja Catalin Dancu sanoi tiistaina.

Kolme romanialaismiestä tunnusti tiistaina oikeudessa Romanian Bukarestissa, että he varastivat viime lokakuussa seitsemän maalausta Kunsthal-museosta. Varkaiden matkaan lähtivät muun muassa Picasson, Monet'n, Matissen ja Gauguinin maalaamat teokset. Kaikkiaan teosta epäillään kuutta romanialaismiestä. Yksi syytetyistä vihjailee varasjoukon saaneen "sisäpiirin apua" museosta, muttei halua paljastaa apurin nimeä.

Miljoonien eurojen arvoisia tauluja ei ole löydetty, ja on jäänyt epäselväksi polttiko yhden varkaan äiti teokset. Nainen kertoi ensin polttaneensa taulut, mutta perui myöhemmin puheensa. Taideasiantuntijat ovat kuitenkin löytäneet naisen kodista kerätyn tuhkan joukosta merkkejä varastettujen taulujen maalausaikana käytetyistä maaleista ja nauloista.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi