Meksiko vaatii selvitystä Yhdysvaltain urkinnasta

Meksikon ulkoministeri Jose Antonio Meade kertoi kutsuvansa Yhdysvaltain suurlähettilään kuultavaksi lehtipaljastuksista, joiden mukaan Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA vakoili Meksikon entisen presidentin sähköposteja.

Ulkomaat
Stop Watching Us!
Roland Holschneider / EPA

Epäilyt Yhdysvaltain laaja-alaisesta urkinnasta jatkuvat. Ranskalainen Le Monde -lehti kertoi maanantaina, että NSA olisi seurannut salaa yli 70 miljoonan ranskalaisen puheluja ja tekstiviestejä. Tiistaina Le Monde jatkoi, että NSA olisi vakoillut ranskalaisia diplomaatteja Washingtonissa ja YK:n päämajassa New Yorkissa.

Le Monden tiedot ovat peräisin NSA:n entiseltä työntekijältä Edward Snowdenilta. Niin myös saksalaisen Der Spiegel -lehden paljastukset Meksikon entisen presidentin Felipe Calderonin sähköpostien seuraamisesta.

Genevessä YK:n kokoukseen osallistuva Meksikon ulkoministeri Jose Antonio Meade sanoi, että hän kutsuu Yhdysvaltain Meksikon suurlähettilään Anthony Waynen puhutteluun asiasta. Meaden mukaan Meksikon presidentti Enrique Pena Nieto vaatii sitä.

Der Spiegelin tietojen mukaan NSA olisi vakoillut Calderonin sähköposteja toukokuussa 2010. Aiempien paljastusten mukaan NSA olisi vakoillut myös Nieton sähköposteja, kun tämä pyrki presidentiksi 2012.

Calderon on kuvannut Spiegelin tietoja sähköpostiensa urkkimisesta "loukkaukseksi valtion instituutioita kohtaan."

Meade muistutti Genevessä, että presidentti Barack Obama on jo aiemmin luvannut selvittää väitteet paljastuksista.

- Meksikon hallitus painottaa tiukasti, että Obaman lupaama tutkimus pitää aloittaa ja laajentaa niin, että se sisältää myös nämä viimeisimmät ainekset, Meade sanoi.

Lähteet: AFP