Kreikan äärioikeistolta vietiin puoluetuki

Kreikan parlamentti on päättänyt, että Kultainen aamunkoitto -puolue ei enää saa valtiollista puoluetukea.

Ulkomaat
Poliisit taluttavat Nikos Mihaloliakosia Ateenassa.
Kultainen aamunkoitto -puolueen puheenjohtaja Nikos Mihaloliakos pidätettiin Ateenassa 28.9.2013.Simela Pantzartzi / EPA

Kreikan parlamentti on päättänyt lopettaa valtiollisen puoluetuen äärioikeistolaiselta Kultainen aamunkoitto -puolueelta. Puoluetuen poistamisen puolesta äänesti 235 parlamentin 300 kansanedustajasta. Kultaisen aamunkoiton puoluetuki vuodelle 2013 oli 873 000 euroa.

Kultainen aamunkoitto on Kreikan talousvaikeuksien myötä noussut maan kolmanneksi suosituimmaksi puolueeksi. Sillä on 18 kansanedustajaa, joista kuutta syytetään rikollisliigaan kuulumisesta.

Puolueen puheenjohtaja Nikolaos Mihaloliakos ja kaksi muuta johtohenkilöä on vangittuna. Kolme kansanedustajaa on päästetty vapaiksi lunnaita vastaan.

Kreikan pääministeri Antonis Samaras on kertonut tavoitteekseen Kultaisen aamunkoiton hävittämisen. Hän kutsuu puoluetta "uusnatsien jengiksi", joka on uhka demokratialle.

Puolue on avoimen ulkomaalaisvastainen. Se ajaisi pakolaiset pois Kreikasta ja vaatii maamiinoja rajoille, ettei uusia tulisi tilalle.

Lähteet: Reuters