Australialaistutkijat löysivät puiden lehdistä kultaa

Eukalyptuspuiden juuret pumppaavat maasta minihippusia, joista toivotaan opasta kultaesiintyminen paikantamiseen.

Ulkomaat

Australiassa tehdyissä tutkimuksissa on löytynyt eukalyptuspuun lehdistä pieniä määriä kultaa. Geokemisti Mel Linternin mukaan kulta nousee maaperän syvyyksistä puun juuria pitkin lehtiin.

Kultaa on ainoastaan sen verran, että se näkyy vain tarkimmissa röntgenkuvissa.

Kansainyhteisön tiede- ja teollisuustutkimusjärjestön CSIRO:n tutkittavina oli eukalyptuspuita länsiaustralialaiselta Kalgoorlien alueelta, jonne kultakuume houkutteli paljon ihmisiä 1800-luvun lopulla.

– Eukalyptus on kuin hydraulinen pumppu. Juuret ulottuvat kymmenien metrien syvyyteen, mistä se ne imevät vettä, joka puolestaan sisältää kultaa, Lintern selittää.

Koska kulta lienee puulle myrkkyä, puu yrittää siitä eroon työntämällä sen lehtiin, joista sen voi haihduttaa, Lintern uskoo.

Lehtiä haravoimalla ei kukaan rikastu, sillä kultaa on ainoastaan sen verran, että se näkyy vain tarkimmissa röntgenkuvissa. Ihmisen hiuksen paksuuteen verrattuna hiukkaset ovat noin viidenneksen kokoisia.

Tutkijoiden mukaan puut voivat kuitenkin paljastaa kultaesiintymät ja säästää ihmisiltä koeporausten vaivan. Se olisi järkevää sekä taloudellisista syistä että luonnon kannalta, Lintern sanoo. Hänen mukaansa samalla tavalla voitaisiin etsiä muitakin metalleja, kuten sinkkiä ja kuparia.

Tutkimus kokonaisuudessaan on luettavissa Nature Communications -lehden (siirryt toiseen palveluun) verkkosivulta.

Lähteet: AP, Yle Uutiset