Lintulaudalle ei saa kakkia

Lintujen talviruokinnan voi aloittaa nyt mutta viimeistään silloin, kun maa peittyy lumeen. Vielä tässä vaiheessa maasta saattaa löytyä pudonneita siemeniä ja kuukahtaneita pikkuhyönteisiä lintujen ravinnoksi.

luonto
Kaksi pariskuntaa
Punatulkut eivät näytä teilaavan urpiaisia. Voi johtua siitä, että molemmille riittää rehua.Eelis Pulkkinen

Suomen runsaasta 240 pesimälajista noin 70 jää sinnittelemään meille talveksi, selviää Birdlife Suomen nettisivuilta. Talitiaiset ja punatulkut ovat tuttuja lintulaudan vierailijoita, mutta ihmisen tarjoamasta ruokinnasta hyötyy moni muukin laji.

Ruokinta aloitetaan, kun maa peittyy lumivaippaan. Ei ole haittaa vaikka sen aloittaisi jo nyt jos pihalleen haluaa lintuliikennettä, tuumailee Janne Leppänen Pohjois-Karjalan lintutieteellisestä yhdistyksestä.

- Linnut löytävät lumettomasta maasta ruokaa, joten siinä mielessä ei ole tarpeellista aloittaa talviruokintaa vielä. Ruokinta aloitetaan, kun maassa on lumipeite ja lintujen luontainen ravinnonsaanti vaikeutuu. Ruokintaa jatketaan keväällä siihen saakka, kunnes maassa alkaa näkyä pälvipaikkoja ja lämpötila pysyttelee plussan puolella.

Rauhallinen ja suojaisia paikka houkuttelee ruokailijoita

Lintujen ruokintapaikka kannattaa sijoittaa rauhalliseen paikkaan, kuten metsäreunaan tai pihapuiden ja pensaiden katveeseen.

- Se on linnuille siinä mielessä parempi, että jos joku vaara uhkaa ne pääsevät nopeasti suojaan. Talvikeleissä metsänreuna on tuulensuojassa paremmin kuin aukea piha.

Paikkavalinnalla voi vaikuttaa siihen, millaisia lintuja ruokintapaikalla käy. Metsänreunaan sijoitetulle ruokintapaikalle tulevat helpommin töyhtö- ja hömötiainen. Jos ruokintapaikka on aukealla tiaiset käyvät nappaamassa siemeniä mukaan, mutta lentävät syömään niitä kauemmaksi, selvittää Leppänen.

Talviruokinnan vaikutukset näkyvät , sillä talitiainen, sinitiainen ja viherpeippo ovat runsastuneet moninkertaisesti viime vuosikymmenten aikana ilmeisesti paljolti talviruokinnan vuoksi. Ruokintojen ansiosta myös yhä useampi mustarastas pystyy talvehtimaan Suomessa.

Lintulauta ei ole paras paikka

- Perinteinen lintulautamökki ei ole paras, sillä jos linnut pääsevät kävelemään ruuan seassa ne helposti ulostavat joukkoon ja sotkevat ruokansa. Sellaiset automaatit, joissa säiliöstä valuu ruokaa pienemmälle tarjoilualustalle ovat parempia, koska linnut saavat siihen nokkansa ja päänsä mutta eivät takapuolta.

Jos linnut pääsevät kävelemään ruuan seassa ne helposti ulostavat joukkoon ja sotkevat ruokansa.

Janne Leppänen

Auringonkukansiemenet ovat linnuille hyvää perusruokaa, siemenet maistuvat tiaisille, viherpeipoille ja punatulkuille. Maapähkinät maistuvat erityisesti närhille ja tiaisille. Kauralla voi houkutella ruokintapaikalle keltasirkkuja.

- Näitä on ruokia muutoinkin helppo käsitellä, sillä siemenet, pähkinät ja kaura eivät helposti pilaannu. Jos jostain saa oikeaa läskiä, niin se houkuttelee tiaisia ja tikkoja. Ja kaupoissa on nykyisin monipuolinen valikoima erilaisia talipalloja ja rasvamakkaroita.