1. yle.fi
  2. Uutiset

Keskuskoulun oppilaat evakossa ainakin jouluun Kotkassa

Keskuskoulun oppilaat jatkavat koulunkäyntiä eri puolilla kaupunkia syysloman jälkeen. Yksi syy koulun sisäilmaongelmiin saattavat olla päällystämättömät mineraalivillalevyt ilmanvaihtokanavissa.

Kotimaan uutiset
Kotkan Keskuskoulu
Jaakko Mäntymaa / Yle

Kotkan Keskuskoulun sisäilmaongelmien syyt ovat vielä hämärän peitossa. Tilapalvelujohtaja Osmo Pehkosen mukaan yksi mahdollinen syy koulun sisäilmaongelmiin voi olla se, että ilmanvaihtokanavissa on ollut päällystämättömiä mineraalivillalevyjä. Levyistä on saattanut päästä kuituja sisäilmaan.

Keskuskoulun pohjakerroksessa on myös ollut kosteusongelmia, jotka syntyivät viime talvena. Vettä pääsi seinien sisälle, kun sadevesisyöksyt jäätyivät. Parhaillaan kellarikerrosta kuivatetaan ja korjataan. Pehkosen mukaan saman ongelman ei pitäisi toistua.

Kotkan Keskuskoulun oppilaat ja henkilökunta ovat jo pitkään kärsineet huonosta sisäilmasta. Homekoirat tutkivat koulua viime helmikuussa, mutta ne eivät löytäneet mitään merkittävää. Koulua korjattiin kesän aikana, mutta ongelmat ovat jatkuneet. Tilanne on johtanut koululaisten evakkoon, joka käynnistyy syysloman jälkeen.

Huoltajien mielestä oppilaat ovat olleet poikkeuksellisen väsyneitä. Koulusta tultaessa on pakko nukkua parin tunnin päiväunet.

Anu Tiilikainen

– Meillä on ollut tosi paljon flunssaa, joka ei tahdo parantua. Osa henkilökunnasta ja oppilaista on kärsinyt äänenmenetyksestä, kertoo rehtori Anu Tiilikainen.

Lisäksi oppilaat ja henkilökunta ovat kärsineet päänsärystä ja väsymyksestä.

– Murrosikään kuuluu muutenkin väsymys, mutta huoltajien mielestä oppilaat ovat olleet poikkeuksellisen väsyneitä. Koulusta tultaessa on pakko nukkua parin tunnin päiväunet, Tiilikainen sanoo.

Keskuskoulun oppilaat jatkavat koulunkäyntiä tämän viikon syysloman jälkeen muissa tiloissa eri puolilla kaupunkia. Tiilikaista mietityttää oppilaiden turvallisuus siirtymäreiteillä.

– Meidän aikuisten pitää tukea oppilaita ja ohjeistaa tarkasti, että kulkeminen sujuu turvallisesti.

Tilapalvelujohtaja Osmo Pehkosen mukaan tavoitteena on se, että koulu voidaan ottaa käyttöön joululomien jälkeen.

– Toivotaan, että kovin syvällistä remonttia ei tarvitse tehdä, Pehkonen sanoo.

Lue seuraavaksi