1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Nastolan Villähteeltä löytyy erityistaiteen picassoja – Kaarisilta Biennale hakee kehitysvammaisten taiteelle näkyvyyttä

Nastolassa toimiva Kaarisillan Taide- ja toimintakeskus on käynnistänyt uuden kuvataidetapahtuman. Kaarisilta Biennale esittelee laajasti kehitysvammaisten tekemää taidetta.

kulttuuri
Taideteos Kaarisilta Biennalesta

Kaarisillan Taide- ja toimintakeskus on käynnistänyt uuden kuvataidetapahtuman. Kaarisilta Biennale esittelee laajasti kehitysvammaisten tekemää taidetta.

Vuonna 1987 perustettu Taide- ja toimintakeskus on tarjonnut kuvataiteen opetusta alusta lähtien ja siihen liittyvää ammatillista koulutusta viimeisten kymmenen vuoden ajan.

Uuteen biennaleen haetiin töitä avoimella haulla myös muualta. Päämääränä on esitellä kehitysvammaisten tekemää taidetta ja tuoda sille näkyvyyttä. Mukaan näyttelyyn ammattitaiteilijoista koostuva jury valitsi 50 taiteilijaa.

- Onnistuimme yli odotusten. Saimme näytteille mittavan määrän ja laajan kirjon taidetta, kertoo juryn puheenjohtaja, kuvanveistäjä Tapani Kokko.

Lahjaakkuus ei leimoja kaipaa

Erityis- tai outsidertaide on laaja käsite, jolla tarkoitetaan perinteisen taidekentän ulkopuolella, marginaalissa syntynyttä taidetta. Suomessa termillä viitataan yleensä kehitysvammaisten, muiden erityistä tukea tarvitsevien tai itseoppineiden. ITE-taiteilijoiden töihin.

- Outsider-taiteella onEuroopassa pitkät perinteet. Siellä toimii studioita, gallerioita ja keräilijöitä, jotka ovat keskittyneet tähän taiteenalaan, Tapani Kokko kertoo.

Tiedämme, että Suomessa on paljon tekijöitä ja he ovat lahjakkaita.

Johanna Immeli

Biennalen töitä on nyt esillä Villähteen ohella ArtKaarisillassa Helsingissä. Jatkossa Kaarisilta Biennalesta halutaan luoda pysyvä ja taiteen rajoja rikkova kansainvälinen taidetapahtuma.

- Tiedämme, että Suomessa on paljon tekijöitä ja he ovat lahjakkaita. Pyrimme kehittämään tapahtumaa edelleen niin, että erityisleimoja ei enää tarvita vaan voidaan puhua pelkästään Kaarisilta Biennalesta, sanoo kuvataideohjaaja Johanna Immeli.

Lue seuraavaksi