Rokotteesta kirjoittanut lääkäri: Tarkoitukseni ei ollut herättää kohua

Erikoislääkäri Nina Bjelogrlic-Laakso pitää Facebookissa levinnyttä sähköpostiviestiä työtapaturmana, eikä sillä ollut tarkoitus hänen mukaansa aiheuttaa kohua. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Tuija Leinon mukaan maailmalla syntyneet kohut HPV-rokotteesta eivät koske Suomen rokotusohjelmassa olevaa rokotevalmistetta.

terveys
Naista rokotetaan.
Jarno Mela / Lehtikuva

Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä levinnyt neurologian erikoislääkäri Nina Bjelogrlic-Laaksonkirjoitus (siirryt toiseen palveluun), jossa hän on huolissaan HPV-rokotteen aiheuttamista haitoista.

Tarkoitus ei ollut lähteä revittelemään asialla, vaan työtä ja keskustelua oli tarkoitus käydä asiantuntijoiden kesken.

Nina Bjelogrlic-Laakso

- Viestin leviäminen oli eräänlainen työtapaturma. Tarkoitus ei ollut lähteä revittelemään asialla, vaan työtä ja keskustelua oli tarkoitus käydä asiantuntijoiden kesken, Bjelogrlic-Laakso kertoo.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokseen on oltu yhteydessä sähköpostiviestin takia.

- Meille on tullut yhteydenottoja esimerkiksi terveydenhoitajilta jotka haluavat tietää mistä on kyse, kertoo THL:n ylilääkäri Tuija Leino.

Tiettyjä papilloomavirusten aiheuttamia sairauksia ehkäisevä HPV-rokote on lisätty kansalliseen rokotusohjelmaan marraskuusta 2013 lähtien ja sitä annetaan 11-12-vuotiaille tytöille.

Markkinoilla kaksi eri valmistetta

Suomen rokoteohjelmassa tullaan HPV-rokotteena käyttämään Cervarix-valmistetta. Markkinoilla on myynnissä myös toinen HPV-rokotevalmiste Gardasil.

Osa näistä maailmalla olevista kohuista koskettaa nimenomaan tätä toista rokotetta. Tässä on ollut väärinymmärryksiä, joista osiltaan tätä kohuakin nyt nostetaan,

Tuija Leino

- Osa näistä maailmalla olevista kohuista koskettaa nimenomaan tätä toista rokotetta. Tässä on ollut väärinymmärryksiä, joista osiltaan tätä kohuakin nyt nostetaan, Leino kertoo.

Tuija Leino haluaa muistuttaa, että mikään asia ei ole muuttunut ja HPV-rokotteen turvallisuudesta tiedetään hyvin paljon.

- Rokotusohjelmassa turvallisuus täytyy kertyä siitä, että seurataan suurta rokotettujen määrään. Eli verrataan heidän sairastumisien määrää niihin rokottamattomien ihmisten sairastumisriskeihin ja katsotaan onko niissä eroja. Silloin voidaan puhua voiko rokote mahdollisesti aiheuttaa jotain.

HPV-rokotusten lisätutkimuksia kaipaava Bjelogrlic-Laakso tietää valmisteiden eroavaisuudet, mutta haluaa painottaa, että Suomessa jaettava Cervarix-valmiste sisältää myös riippumattomien tutkijoiden todentamia haittavaikutuksia.

- Cervarix-valmisteen käyttäjillä on todettu muun muassa kroonista kipuoireyhtymää, kertoo Bjelogrlic-Laakso.

Leino taas painottaa, että yksittäiset kohut ja tapaukset eivät vaikuta rokoteohjelmiin.

Esimerkiksi Israelissa ja Japanissa syntyi kohu HPV-rokotteen mahdollisista haittavaikutuksista, mutta kumpikin maa jatkoi Leinon mukaan rokotusohjelmiaan.

- Esille ei ole tullut mitään uutta tietoa rokotteen haittavaikutuksista. Esimerkiksi Englannissa tytöille on annettu samaa Cervarix-valmistetta kuusi miljoonaa annosta ja rokotteen jälkeistä seurantaa tehtiin kahdella eri järjestelmällä. Näyttö rokotteen turvallisuudesta on erittäin vahva. Tilanne on täysin eri kuin esimerkiksi pandemiarokotteessa, Leino kertoo.

PAPA-seulonnat vähenemässä

HPV-rokote suojaa laajasti eri syöpätyypeiltä, mutta ei kuitenkaan kaikilta. Rokote tulee laskemaan Leinon mukaan kohdunkaulansyöpien määrää noin 75–80 prosenttia.

- Tämän myötä PAPA-seulontoja ilman muuta tullaan vähentämään, mutta jonkinlaisia seulontoja tullaan järjestämään myös rokotuksen saaneille, tosin pienemmässä muodossa kuin tällä hetkellä, Leino sanoo.

Leino kehottaa, että rokotuspäätökset perustettaisiin olemassa olevaan tietoon eikä internetin kiertokirjeisiin.

- Kyse on melko kalliista syöpärokotteesta, joten siinä on hyvä miettiä, kannattaako jättää rokote antamatta kiertokirjeen perusteella, Leino muistuttaa.

Tietoa HPV-rokotteesta Tyttöjen juttu -sivustolta (siirryt toiseen palveluun)

Artikkelissa oleva linkki Facebook-kirjoitukseen ei toimi enää. Kirjoitus on poistettu Rokotusinfon Facebook-seinältä. (siirryt toiseen palveluun)