1. yle.fi
  2. Uutiset

Sairaanhoitajien oikeus kirjoittaa reseptejä laajentunee

Sairaanhoitajilla on tällä hetkellä kapea oikeus määrätä reseptilääkkeitä. Laajentunut oikeus määrätä lääkkeitä helpottaisi hoitajien työtä ja vähentäisi lääkäreiden työtaakkaa.

sairaanhoitajat
Puhelin, resepti ja lääkkeitä.
Arto Veräjänkorva / Yle

Sairaanhoitajat voinevat tulevaisuudessa määrätä reseptilääkkeitä aiempaan helpommin. Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee tällä hetkellä muutosta sairaanhoitajien lääkkeenmääräystä koskevaan asetukseen.

Oikeus kirjoittaa lääkereseptejä on tällä hetkellä varsin kapea, ja hoitajat ovat tähän asti määränneet lääkkeitä vaikuttavan aineen mukaan. Jos asetus tulee voimaan, hoitajat voisivat tulevaisuudessa kirjoittaa lääkereseptejä kauppanimen mukaan. Nykyinen asetus on hankaloittanut hoitajien työtä, koska esimerkiksi e-reseptissä ei mainita vaikuttavaa ainetta.

Kaikki sairaanhoitajat eivät voi määrätä reseptilääkkeitä. Lääkkeitä voi määrätä ainoastaan erityisen koulutuksen saaneet sairaanhoitajat.

Keskussairaalan päivystyspoliklinikan sairaanhoitaja Jari Kauppinen pitää kuitenkin hoitajien oikeutta kirjoittaa lääkereseptejä onnistuneena.

– Näkisin, että tämä on onnistunut sitä kautta, että potilaat saavat nopeasti hoitoa, eikä heidän tarvitse jonottaa lääkäreille. Toivomus on, että kokemuksen ja koulutuksen myötä voisimme laajentaa sairaanhoitajien oikeutta määrätä lääkkeitä, Kauppinen sanoo.

Hankasalmella työskentelevän sairaanhoitajan Mari Ruttosen mukaan hoitajat ovat voineet keventää lääkäreiden työtaakkaa.

– Minulle ohjautuu joka päivä silmätulehduksia ja virtsatieinfektioita sekä flunssa-aikaan nielutulehduksia. Nämä nykyiset oikeudet helpottavat lääkäreiden työtaakkaa, ja vapauttaa lääkärin aikaa vaativampiin potilastapauksiin, eivätkä lääkäreiden päivät täyty flunssapotilailla.

Neljäs hoitajien lääkkeenmääräämis-koulutus alkaa Jyväskylässä tammikuussa.

Lue seuraavaksi