Suomalainen silakka uiskenteli takaisin ruokapöytiin

Alkusyksyn silakkamarkkinoilla jouduttiin myymään ruotsalaista silakkaa, kun kotimaista ei troolauskiellon vuoksi ollut saatavilla.

Kotimaa
Silakka.
Antti Haavisto / Yle

Kotimaista silakkaa on taas tarjolla. Troolauskiellon takia kotimainen silakka korvattiin ruotsalaisella alkusyksyn silakkamarkkinoilla. Torstaina alkavilla Turun silakkamarkkinoilla silakka on ainakin pääosin suomalaista.

Troolauskielto asetettiin, koska Pohjanlahdelle myönnetty kalastuskiintiö uhkasi täyttyä ennen vuodenvaihdetta. Kuukausi sitten päättynyt kielto sekoitti kalastajien valmistautumista syksyn silakkamarkkinoihin, minkä vuoksi Rauman ja Porin silakkamarkkinoilla myytiin ruotsalaista silakkaa. Helsingin markkinoille saatiin jo kotimaista, ja nyt Turun markkinoilla kotivesien kalaa on tarjolla kattavammin.

Troolauskiellolla haluttiin varmistaa, että silakkaa riittäisi joulupöytiin. Ensi vuonna tilanne näyttäisi helpottuvan, sillä EU-maiden maatalous- ja kalastusministerien viimeviikkoisella päätöksellä Pohjanlahden alueen silakkakiintiö nousee peräti 30 prosenttia.

Tarjolla kalaa ja näytöksiä

Turussa alkaville nelipäiväisille silakkamarkkinoille on varattu lähes sata myyntipaikkaa. Kalastajien venepaikkoja on tänä vuonna viisi ja kalastajien maapaikkoja 31, eli viisi viime vuotista vähemmän.

Kalateema näkyy markkinoilla muun muassa näytöksissä ja kilpailuissa. Markkinoilla on myös muuta kuin kalaan liittyvää tarjontaa.