Hornet syöksyi maahan Sveitsissä

Kahden lentäjän arvellaan kuolleen. Maahansyöksyn syystä ei ole vielä tietoa.

Ulkomaat

Sveitsin ilmavoimien hävittäjä on syöksynyt maahan keskiviikkona, maan puolustusministeriö sanoi. Kyseessä oli F/A-18 Hornet -kone. Puolustusministeriön mukaan koneessa olleet kaksi lentäjää ovat ilmeisesti kuolleet.

Hävittäjä syöksyi maahan Obwaldenin kantonissa Sveitsin keskiosassa, lähellä Alpnachin kylässä sijaitsevaa sotilaslentokenttää. Lentäjiä on etsitty muun muassa helikopterein.

Blinck-uutissivuston silminnäkijöiden mukaan kaksi konetta oli lentänyt rinnakkain kun toinen niistä oli törmännyt vuorenrinteeseen. Onnettomuuden syy on vielä epäselvä. Meteorologit sanovat, että onnettomuushetkellä alueella oli huono sää: paksut pilvet, kova tuuli ja mahdollisesti tihkusade.

Sveitsin ilmavoimien tuhoisin onnettomuus oli 1982, kun helikopteri syöksyi maahan surmaten lentäjän ja kuusi sotilasta.

Keskiviikkoinen onnettomuus sattui herkkään aikaan, kun Sveitsi valmistelee 22 ruotsalaisen Gripen JAS-39-hävittäjän ostamista. Kauppahinta on 2,52 miljardia euroa. Parlamentin molemmat huoneet ovat hyväksyneet sopimuksen, mutta kaupoista on ollut julkista keskustelua. Monet ovat sitä mieltä, että sotilaallisesti puolueettomalla maalla ei pitäisi olla lainkaan hävittäjälennostoa. Mielipidekyselyn mukaan 63 prosenttia sveitsiläisistä vastustaa kauppoja.

Sveitsi osti 34 Hornetia Yhdysvalloista 1996.

Lähteet: AFP