1. yle.fi
  2. Uutiset

Väitös: Naiset sinnittelevät töissä uupuneinakin

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan työuupumuksen typistäminen pelkäksi yksilölliseksi sairaudeksi peittää alleen työelämän todelliset ongelmat.

terveys
sairaanhoitaja kiiruhtaa käytävällä
YLE / Jani Aarnio

Tampereren yliopistossa valmistuneen väitöstutkimuksen mukaan naiset sinnittelevät töissä uupuneinakin.

Sairauslomalle jäädään masennus-diagnoosilla, koska Kela ei maksa sairauspäivärahaa työuupumuksen perusteella.

Tutkija Sanna Rikalan mielestä työuupumus on varsinkin naisvaltaisilla aloilla medikalisoitu eli typistetty pelkäksi yksilölliseksi terveysongelmaksi.

- Mitä enemmän työelämän suhteista johtuvia ongelmia yksilöllistetään ja diagnosoidaan masennuksena, sitä useammin ne olosuhteet ja syyt, jotka siihen tilanteeseen ovat johtaneet, jäävät pimentoon.

- Nykyiset työelämän käytännöt ja se millä tavalla talouskasvuun pyritään, ovat suorassa ristiriidassa sen kanssa, että ihmiset pystyisivät voimaan hyvin. Sen sijaan, että työ ja hyvinvointi kulkisivat käsi kädessä, niistä on tullut vastakkaisia arvoja elämässä. Yhä useammin niistä täytyy valita jompikumpi.

" Aamulla läksin aina itkien töihin"

Aamulla mä aina läksin itkien töihin, kun mä pelkäsin sitä että miten mä selviän siellä.

Näin kertoo yksi Sanna Rikalan haastattelema, työuupumuksen kokenut ja masennuksen perusteella sairauslomalle jäänyt nainen.

Töissä yritetään sinnitellä viimeiseen asti. Moni haastateltava tosin ihmetteli mielessään, että kumpi tässä on huonommassa jamassa - uupunut itse vai koko työelämä.

Masennusperäinen työkyvyttömyys näyttää riivaavan varsinkin naisvaltaisia aloja, tietää Sanna Rikala.

- Työolotutkimukset osoittavat, että työn tehostamispyrkimykset ja sen seurauksena kiire ja epävarmuus työelämässä ovat lisääntyneet erityisen voimakkaasti naisvaltaisilla aloilla. Sen seurauksena on noussut esiin pahoinvointia, jonka yhteiskuntapoliittinen ratkaisu on ollut yksilöiden diagnosointi masentuneiksi.

Monet Sanna Rikalan haastattelemista naisista vierastivat masennusdiagnoosiaan.

No kauhee, minusta se oli ihan hirveetä. Et mie niinku koin niin, että mie oon nyt ihan hullu ja se oli musta niin kauheen hävettävää.

YTM Sanna Rikalan sukupuolentutkimuksen alaan kuuluva väitöskirja "Työssä uupuvat naiset ja masennus" tarkastetaan perjantaina 25.10.2013 Tampereen yliopistossa.

Lue seuraavaksi