Rajaesteasiamies kompastui lakipykäliin

Pohjoismaille ei saada yhteistä rajaesteasiamiestä. Viime vuonna vauhtiin päässyt hanke on törmännyt oikeudellisiin esteisiin.

politiikka

Pohjoismaiden parlamenteissa keskusteltiin viime vuonna innolla rajaesteasiamiehen viran perustamisesta. Virkamiehen kaavailtiin olevan suora linkki pohjoismaiden kansalaisten ja hallitusten väillä ongelmakysymyksissä.

Rajaesteasiamieheltä toivottiin apua mikäli esimerkiksi asuminen, opiskelu, työnteko tai eläkkeet aiheuttavat pulmia toisessa Pohjoismaassa. Apua kaivattiin myös yrityksille.

- Ymmärtääkseni se on kaatunut ihan juridisiin kysymysiin ja vastuuseen. Eli kansallinen lainsäädäntö eri Pohjoismaissa ei anna tarpeeksi tilaa ja mahdollisuutta tällaiselle asiamiehelle - ombudsmanille - toimia, selittää tilannetta pohjoismaisesta yhteistyöstä vastava ministeri Alexander Stubb (kok.).

Yksittäisen virkamiehen sijasta ollaan perustamassa rajaesteneuvostoa, jonka puitteissa virkamiehet pyrkivät yhteistyössä poistamaan vuosittain 5 - 10 rajaestettä. Neuvostossa jokainen Pohjoismaa ottaa vuorollaan vetovastuun ongelmien poistamisesta.

Oman maan virkamies lähin auttaja 

Esisijainen kohde kansalaisten yhteydenotoissa on edelleen oman maan viranomainen, sanoo Stubb. Suomen ja Ruotsin välillä toimii lisäksi Pohjoiskalotin Rajaneuvonta-palvelu, joka opastaa yksittäisiä kansalaisia ja yrityksiä.

Selvittelyn alla on vielä se, voitaisiinko jonkinlaista apua järjestää kansalaisille esimerkiksi julkisia virkamiehiä valvovien oikeusasiamiesten kanslioista.

Pohjoismaiden toisistaan poikkeavat määräykset ja lainsäädäntö ovat synnyttäneet maiden välille kymmeniä rajaesteitä, joiden purkaminen on sujunut hitaasti.

- Kyllä näitä aina saa raivattua mutta valittavasti joskus viranomaistominta ja virkamiestoiminta on sellaista, että kun yhden esteen purkaa niin - hupskeikkaa - toinen nousee pöytään, valittelee Stubb.

Team Norden harkintaan

Rajaesteasioiden lisäksi lokakuun lopulla Oslossa kokoontuva Pohjoismaiden neuvosto saa pohdittavakseen pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) ehdotuksen Team Norden -vientiyhteistyöstä.

Ajatuksena on, että Suomessa eri toimijoiden kesken rakennettu Team Finland -yhteistyö voitaisiin laajentaa koskemaan kaikkia Pohjoismaita.

- Jos me vaikkapa lähdetään viisi Pohjoismaan ulkomaankauppaministeriä liikenteeseen niin sehän on jo kahdeksannneksi tai yhdeksänneksi suurin talous. Kyllä meitä silloin eri korvalla kuultaisiin, hehkuttaa Stubb.

Stubbin mukaan sijaa vientimatkoilla olisi kaikenkokoisille yrityksille, myös pohjoisen pienille yrityksille vaikkapa rakennus- ja energia-alalta.

- Ja tietysti jos pienempi suomalainen, vaikkapa pohjoisesta toimiva yritys, tulee mukaan tällaiselle vienninedistämismatkalle niin ehkäpä se löytää sieltä isomman kaverin jostain toisesta Pohjoismaasta, että sitä matkaa voisi monella tapaa käyttää hyväksi. Tämä on todellakin ehdotus, joka me tehdään tiistaina ja toivottavasti se ottaa tuulta purjeisiinsa.