1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkimus: Asukas voi helposti kuluttaa aurinko- ja maalämmön tuomat säästöt

Vaasassa tutkitussa kahdessa kerrostalossa maalämmöllä ja aurinkoenergialla kyettiin tuottamaan käytännössä kokonaan rakennusten tarvitsema lämpöenergia. Vaasan ammattikorkeakoulun tutkimuksessa yllätti kuitenkin talojen asukkaiden suuri osuus energiankulutuksessa. Eristeiden lisääminen ei puolestaan tuonut merkittäviä säästöjä.

Kotimaan uutiset
Matalaenergiakerrostalo Vaasan Suvilahdessa.
Merja Siirilä / Yle

Kahden vaasalaisen kerrostalon energiankulutus on ollut vuodenpäivät tiukan tarkkailun alla. Talot ovat matalaenergiarakennuksia, joissa eristeet ovat paksuja, talot tiiviitä ja lämpöenergia tuotetaan maalämmöllä ja aurinkopaneeleilla. Lakea Oy:n rakennuttamat vuokratalot pääsivät hyviin tuloksiin Vaasan ammattikorkeakoulun tutkimuksessa, sanoo yliopettaja Tapani Hahtokari:

-Jos ajatellaan talojen koko energiantarvetta, niin voidaan sanoa, että noin puolet siitä tuli maalämmön ja aurinkokerääjien kautta.

Asukkaat helposti kuluttavat sen, minkä talot säästävät

Rakennukset ovat toistensa kopioita, mutta myöhemmin rakennetussa eristepaksuus on suurempi. Tutkimuksen mukaan eristeiden lisäyksestä ei syntynyt merkittävää säästöä energiankulutukseen. Tutkimus osoitti, että uusiutuvilla energiamuodoilla on tulevaisuuden taloissa keskeinen merkitys, sanoo Vaasan ammattikorkeakoulun yliopettaja Tapani Hahtokari

- Kun puhutaan lähes nollaenergiataloista, se tulee johtamaan siihen, että uusiutuvia energialähteitä tullaan käyttämään entistä enemmän. Rakennukset tarvitsevat jossain määrin aina ostoenergiaa ja se kompensoidaan uusiutuvalla energialla.

Asukkaat säästämään

Talot tuottivat lämpimän veden ja lämmitykseen tarvittavan energian itse, mutta täysin omavaraiseksi taloissa ei päästä. Ostoenergiaa tarvitaan kotitalouksien kulutuksen tarpeisiin. Asukkaiden tottumuksilla onkin yllättävän iso merkitys talojen energiankulutuksessa, sanoo kerrostalot rakennuttaneen Lakea Oy:n toimitusjohtaja Keijo Ullakko.

- Ehkä suurin yllätys meille oli se, että asukkaiden merkitys on huomattavasti suurempi kuin lämmöneristämismääräysten merkitys talon energiatarpeessa. Asukkaat helposti kuluttavat sen, minkä talot säästävät.

Asuminen energiapiheissä taloissa on halvempaa kuin normaalitalossa, vakuuttaa Lakean Keijo Ullakko. Kiinteistöjen sähkö- ja lämmityskulut ovat lähes puolta halvemmat kuin kaukolämmitetyssä kerrostalossa.

Lue seuraavaksi