1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Wahlroos: Euroopan talous elpyisi EKP:n valtion velkakirjaostoilla

Björn Wahlroos antaa sapiskaa Euroopan keskuspankin talouspolitiikalle. Wahlroosin mielestä EKP:n pitäisi täysin muuttaa harjoittamansa tiukan rahapolitiikan suuntaa ja ottaa mallia Yhdysvaltain keskuspankin elvytystoimista. Häneltä löytyy neuvot myös poliitikoille Suomeen.

talous
Björn Wahlroos
Nordea (Newsroom)

Sampo-konsernin ja Nordea pankin hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos puhui keskiviikkona hyväntekeväisyyslounaalla Helsingissä ja tapahtuman positiivisuudesta huolimatta hänen viestinsä oli tyly: Kiina ja Yhdysvallat vievät, Eurooppa vikisee talousvaikeuksissaan.

Wahlroos osoittaa syyttävän sormen Euroopan keskuspankin harjoittaman tiukan rahapolitiikan suuntaan. Kireydestä kärsii Suomikin.

- Ikävä kyllä tämä ongelma ei ole yksinomaisesti Suomen. Se on koko Euroopan. Euroopan tasolla pitäisi kiireesti miettiä Euroopan keskuspankin toimintaa, koska se on se nopeimmin vaikuttava asia.

"EKP:n otettava mallia Yhdysvaltain keskuspankista"

Wahlroosilta löytyy myös neuvo miten pitäisi toimia.

- Rahavarannon kasvattaminen on dramaattisen tärkeää. Nopein tapa tehdä se keskuspankin puitteissa on kasvattaa keskuspankin tasetta eli toisin sanoen ostaa sinne valtion velkakirjoja ja muita arvopapereita ja tällä tavalla lisätä rahavarantoa. Tämä synnyttäisi automaattisesti kysyntäshokin Eurooppaan ja poistaisi sen kuristusotteen, joka rahapolitiikalla on tällä hetkellä Euroopan talouksista.

Hän kehottaa ottamaan mallia Yhdysvalloista.

- Euroopan keskuspankin rahapolitiikkaa on mielestäni - olen sanonut sen monta kertaa - ollut erinomaisen huonosti harkittua. Jos me katsomme Yhdysvaltain keskuspankkia, he ovat itse asiassa hyvin fiksulla toiminnallaan pelastaneet meidät uudelta suurelta lamalta. Euroopan keskuspankin pitäisi nopeasti ottaa mallia. Se on jo viisi vuotta jälkijunassa.

"Yritysten ja sijoittamisen verot alas, laiskan pääoman ylös"

Wahlroos antaa selkeät neuvot myös Suomen talouden nostamiselle.

- Minä katsoisin hyvin vakavasti verotusta ja pyrkisin alentamaan niitä veroja, jotka ovat kaikkein katastrofaalisimpia meidän taloudelliselle kasvullemme. Ne ovat veroja, jotka kohdistuvat yritystoimintaan ja sijoittamiseen. Kaikkeen siihen, jolla rakennetaan tuotantokapasiteettia. Sitten minä korottaisin laiskaan pääomaan, esimerkiksi maapohjaan ja metsävarallisuuteen kohdistuvaa verotusta.

Perjantaiksi odotettavalta tuloratkaisulta hän ei odota ihmeitä.

- Ei se niin ratkaisevassa asemassa ole suhteessa niihin suuriin asioihin, jotka pitäisi tehdä.

Björn Wahlroos puhui Tukikummit-säätiön lounaalla Helsingin Kulosaaressa.

Lue seuraavaksi