Greenpeace-aktivistien syytteet lievenivät

Aktivisteja syytetään huliganismista merirosvouksen sijaan, sanoo tutkintakomitean tiedottaja. Suomen Greenpeace vahvistaa tiedon.

Ulkomaat
Sini Saarela
Igor Podgornyi / Greenpeace

Greenpeace-aktivistien syytteet lievenevät, sanoo tutkintakomitean tiedottaja venäläisille uutistoimistoille. Tiedottaja Vladimir Markinin mukaan merirosvoussyytteistä on luovuttu ja aktivisteja aiotaan syyttää sen sijaan huliganismista. Huliganismista mahdollisesti langetettu rangaistus olisi lievempi.

Suomen Greenpeace vahvistaa merirosvoussyytteistä luopumisen.

Arctic Sunrise -aluksen 30 aktivistia ja miehistö ovat Venäjällä tutkintavankeudessa. Aktivistit pyrkivät syyskuussa Gazpromin öljylautalle Venäjän Petshoranmerellä ja osoittivat mieltään arktista öljynporausta vastaan. Vangittujen joukossa on suomalainen Sini Saarela.

Huliganismista langetettu maksimirangaistus Venäjällä on seitsemän vuotta vankeutta. Esimerkiksi huliganismista ja uskonrauhan rikkomisesta tuomitut Pussy Riot -jäsenet on tuomittu kahden vuoden vankeuteen. Merirosvoudesta maksimituomio olisi saattanut olla 15 vuotta.

- Aktivistit eivät ole sen enempää huligaaneja kuin merirosvojakaan. Uusi syytenimike on vakava ja kohtuuton syyte rauhanomaisesta mielenosoituksesta. Syyte loukkaa perustavanlaatuista oikeutta rauhanomaiseen mielenosoittamiseen. Aktivistien pitäisi olla perheidensä parissa, ei vankilassa Murmanskissa, sanoo puolestaan Venäjän Greenpeacen Vladimir Tšuprov.

Muutos oli osittain ennakkoon odotettu. Venäjän presidentti Vladimir Putin on sanonut, että aktivistit eivät selvästikään olleet merirosvoja, mutta he ovat rikkoneet kansainvälistä lakia. Lausunnon vaikutusta syytteisiin on pohdittu jo ennakkoon. Myös valtavalla kansainvälisellä arvostelulla on saattanut olla vaikutusta.

Tutkimuskomitea sanoo lausunnossaan, että komitea pohtii vielä mahdollisia lisäsyytteitä. Näitä saattavat olla esimerksi voimankäyttö viranomaisia vastaan. Greenpeace on sanonut, että mielenilmaus oli rauhanomainen.

Merirosvosta huligaaniksi

Rikoslain pykälä 213. Huliganismi

Rikoslain pykälä 227. Merirosvous

  1. Huliganismista, yleisen järjestyksen vakavasta häiritsemisestä, joka osoittaa ilmeistä halveksuntaa yhteiskuntaa kohtaan, ja -a) jossa käytetään aseita tai aseiksi tarkoitettuja esineitä, -
    b) joka perustuu poliittiseen, ideologiseen, rodulliseen, etniseen tai uskonnolliseen vihamielisyyteen, tai jotain yhteiskuntaryhmää vastaan osoitettuun vihamielisyyteen, -rangaistaan 180 - 240 tunnin yhdyskuntapalvelulla tai vuodesta kahteen vuoteen työrangaistuksella tai korkeintaan viiden vuoden vapauden menetyksellä.2. Jos teon taustalla on salaliitto tai organisoitu joukko, tai jos siihen liittyy laillisen vallan edustajan, yleisestä turvallisuudesta huolehtivan tai sitä loukkaavaa tekoa estävän henkilön vastustaminen, -rangaistaan siitä korkeintaan seitsemän vuoden vapauden menetyksellä.(vapaa suomennos)__Lähde: Venäjän fedraation rikoslaki

1. Hyökkäyksestä meri- tai jokialukselle tarkoituksena vieraan omaisuuden anastaminen käyttäen väkivaltaa tai sen uhkaa, -rangaistaan vapauden menetyksellä viidestä kymmeneen vuoteen.2. Tästä teosta aseen tai aseena käytetyn esineen kanssa tehtynä, -rangaistaan vapauden menetyksellä kahdeksasta kahteentoista vuotta ja sakkoihin 500 000 ruplaan asti suhteessa tuomitun palkkatuloihin tai suhteessa tuomitun muihin tuloihin kolmen vuoden ajanjaksolta.3. Teoista, jotka on kuvattu varsinaisen pykälän ensimmäisessä tai toisessa pykälässä, jos ne on tehnyt järjestäytynyt ryhmä tai ne johtivat kuolemantuottamukseen tai muihin raskaisiin seuraamuksiin, -rangaistaan vapauden menetyksellä kymmenestä viiteentoista vuotta ja sakkoihin 500 000 ruplaan asti suhteessa tuomitun palkkatuloihin tai suhteessa tuomitun muihin tuloihin kolmen vuoden ajanjaksolta.Lähde: Venäjän federaation rikoslaki

Lähteet: Reuters, Itar-Tass, Yle Uutiset