1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

Ammattikorkeakoulut pelkäävät opiskelijakatoa

Opetusministeriön kaavailemat uudistukset huolestuttavat ammattikorkeakouluja. Uudistuksilla haetaan keinoja saada ensi kertaa korkeakoulupaikkaa hakevat nopeasti opiskeluputkeen.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Monilla nuorilla uravalinnat eivät ole vielä kovin kirkkaina mielessä

Anne Anttinen

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston toiminnanjohtaja Timo Luopajärvi sanoo A-Studio Streamille, että yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteishaun yhdistäminen voi viedä hyviä opiskelijoita ammattikorkeilta.

- Yliopistot nappaavat parhaat päältä, ja meille tullaan varasijoilta, Luopajärvi sanoo.

Syksystä 2014 alkaen AMK:hon ja yliopistoon haetaan yhdellä lomakkeella sähköisen hakujärjestelmän kautta. Hakija asettaa korkeintaan kuusi hakukohdetta ensisijaisuusjärjestykseen.

Vaikka hakija voisi tulla valituksi useaan koulutukseen, yhteishaussa hakeneelle tarjotaan kuitenkin vain yhtä opiskelupaikkaa. Ehdotus perustuu hakijan asettamaan ensisijaisuusjärjestykseen.

Visioihin suhtaudutaan maltillisen myönteisesti

Yle Uutiset kertoi maanantaina, että opetusministeriön tämänhetkisessä visiossa korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa on kaksi vaihtoehtoa.

Ensimmäinen on, että korkeakoulujen päävalinta varataan kokonaan ensimmäistä opiskelupaikkaansa hakeville. Niille, jotka haluavat vaihtaa opiskelupaikkaa, mietitään muita väyliä, kuten erillisvalintoja tai siirtohakuja.

Toinen vaihtoehto on, että korkeakoulut velvoitetaan ottamaan käyttöön riittävän suuret kiintiöt niille, joilla ei vielä ole opiskelupaikkaa.

A-Studio Stream kysyi mielipidettä opiskelijavalintauudistuksesta Helsingin ja Tampereen yliopistoista sekä Oulun seudun ja  Rovaniemen ammattikorkeakouluista.

Hyvänä pidetään sitä, että uudistuksen kautta olisi mahdollista päästä opiskelemaan aikaisemmin ja sitä kautta myös valmistuu aikaisemmin kuin ennen.

- Ensikertalaisilla on nimenomaan vaikeuksia päästä sisään. On tietysti oikein että heitä autetaan, sanoo opintoasioiden johtaja  Anne Anttinen Oulun seudun ammattikorkeakoulusta .

Lukiolaisten liiton tilastojen mukaan tällä hetkellä kolme neljästä abiturientista pyrkii heti valkolakin saatuaan opiskelemaan, mutta vain reilu kolmannes saa opiskelupaikan.Korkeakouluissa suhtaudutaan kuitenkin vielä varauksella uudistuksien toteutumiseen.

- Aika näyttää, toteutuuko visio ja johtaako se siihen, että opiskelupaikkojen vastaanottamisella aletaan taktikoida, kommentoi Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola.

Miten käy, jos vaihtaa alaa?

Myös alanvaihtajien kohtalo huolestuttaa. Tuoreen opiskelijabarometrin mukaan alanvaihtoa harkitsee korkeakouluopiskelijoista noin viidennes. Viidennes opiskelijoista on myös jo vaihtanut alaa.

- Paljon on sellaisia nuoria, jotka eivät ole oikealla alalla. En halua poissulkea sitä, että meillä on alanvaihtajia, sanoo Rovaniemen ammattikorkeakoulun toimitusjohtaja Martti Lampela.

Sisään ottamisen lisääminen ei hyödytä väliinputoajia

Kaija Holli

Tähän lääkkeenä kaikki A-Studio Streamin haastattelemat korkeakouluasiantuntijat tarjoavat entistä parempaa opintoneuvontaa ja entistä joustavampia järjestelmiä.

Katseet kääntyvät korkeakouluissa myös lukioiden puoleen, joihin kaivataan entistä parempaa oppilaanohjausta päätöksen tekemisen tueksi.

- Monilla nuorilla uravalinnat eivät ole vielä kovin kirkkaina mielessä. Koko ajan tiukennetaan sitä, milloin  pitäisi valita sopivin ala, toteaa Oulun seudun ammattikorkeakoulun Anne Anttinen.

Haasteena tasa-arvon toteutuminen

- Nuorisoa, joka ei ole päässyt minnekään opiskelemaan, ei voi lykätä yliopistojen vastuulle opiskelijapaikkoja lisäämällä. Sisään ottamisen lisääminen ei hyödytä väliinputoajia, Tampereen yliopiston rehtori Kaija Holli toteaa.

Myös ensi kertaa hakevien kiintiöihin liittyvät tasa-arvoasiat täytyy miettiä tarkkaan. Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola pelkää, että  hakijoiden yhdenvertaisuus hakuprosessissa muuttuu tulkinnanvaraiseksi.

- Tässä täytyisi nyt selvittää, mitä on lakiin kirjattu  kohtuuton suosiminen. Kysehän on siitä, miten lakitekstiä tulkitaan.

Opetusministeriön visiot tulevat käsittelyyn, kun opetusministeri Krista Kiuru tapaa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen edustajia maanantaina.

A-Studio: Stream keskustelee korkeakoulujen opiskelijavalintauudistuksesta perjantaina 25.10. Studiossa vieraina opetusministeri Krista Kiuru ja Keskustan opiskelijaliiton puheenjohtaja Jirka Hakala.  Osallistu: Twitterissä #a_stream ja Facebookissa.