1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Univajeen ja sairauksien välinen linkki löytyi

Liian lyhyet yöunet lisäävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin sekä 2-tyypin diabetekseen. Suomalaistutkijat vertasivat neljä tuntia yössä nukkuvien geenitoimintaa kahdeksan tuntia nukkuviin. Näin löytyi biologinen linkki univajeen ja immuunijärjestelmän välillä.

Kotimaan uutiset
Nukkuvan naisen jalat näkyvät peiton alta.
Seppo Sarkkinen / Yle

Helsingin yliopiston tuore tutkimus selittää, miksi liian lyhyet yöunet lisäävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin sekä 2-tyypin diabetekseen. Sleep Team -tutkimusryhmä on paljastanut univajeen ja immuunipuolustusjärjestelmän välisen biologisen linkin.

Terveiden nuorten miesten uni rajoitettiin neljään tuntiin yössä viiden päivän ajan. Ennen koetta ja sen jälkeen osallistujilta otettiin verinäytteet. Tuloksia verrattiin vastaavanikäisiin terveisiin miehiin, jotka olivat koko viikon ajan nukkuneet normaalit kahdeksan tuntia yössä.

– Monien immuunijärjestelmän toimintaan liittyvien geenien ja geenipolkujen ilmentyminen lisääntyi univajeen aikana. Elimistön puolustusreaktioihin – sekä toisaalta myös allergisiin reaktioihin ja astmaan – osallistuvat vasta-aineita tuottavat B-solut aktivoituivat, tutkija Vilma Aho kertoo tiedotteessa.

Univajeessa lisääntyivät myös eräät tulehdusta edistävät välittäjäaineet sekä näitä aktivoivat reseptorit. Myös tulehdusarvo CRP oli koholla. Tutkimus toteutettiin Työterveyslaitoksen unilaboratoriossa.

Lue seuraavaksi