KHO:n päätös Puuhamaan anniskeluoikeuksista avaa korkit muillekin huvipuistoille

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan Tervakoskella sijaitsevan Puuhamaan kuuluu saada anniskelulupa. KHO perustelee päätöstään sillä, ettei huvipuistoja voi laittaa eriarvoiseen asemaan. Etelä-Suomen aluevirastossa tehtiin vuonna 2009 Puuhamaata koskeva kielteinen päätös sosiaali- ja terveysnäkökulmalla perustellen. Päätöksen purkaminen tarkoittanee sitä, että moni huvipuisto hakee lupaa uudelleen.

talous
Puuha-Nalle suihkussa
Puuha-Nalle on Puuhamaan tunnus. Ensi kesänä Janakkalan Tervakoskella voitanee myydä jo "miestä väkevämpääkin".Timo Leponiemi / Yle

Puuhamaasta ei haluta asiaa kommentoida, mutta viesti on selvä: ennakkopäätös aiheuttaa uuden hakukierroksen Puuhamaan ja kaikkien muiden kielteisen anniskelupäätöksen saaneiden huvipuistojen kohdalla.

– Asia on meillekin vasta viikon vanha, emme halua kommentoida asiaa. Moni tulee varmasti tämän ennakkopäätöksen myötä kuitenkin miettimään strategiaansa uudelleen, sanoo kenttäpäällikkö Antero Salmenoja.

KHO:n ratkaisun jälkeen voimme tehdä vain myönteisen päätöksen ja mahdollisimman pian.

Riku-Matti Lehikoinen

Alan ihmisissä on herättänyt närää se, että Linnanmäki sai anniskeluoikeudet muiden uusien hakijoiden saadessa rukkaset. Anniskelulupa on Linnanmäen lisäksi Särkänniemessä, Tykkimäellä ja Vesipuisto Serenassa. Serena kuuluu samaan konserniin Puuhamaan kanssa.

Etelä-Suomen lääninhallituksen ja hallinto-oikeuden neljä vuotta sitten tekemät kieltävät päätökset tulevat näin uudelleen käsittelyyn nykyiselle aluehallintovirasto AVI:lle.

Viranomaiset eivät ole edelleenkään kantaansa muuttaneet, mutta joutuvat taipumaan KHO:n päätöksen edessä. Etelä-Suomen alueviraston ylitarkastaja Riku-Matti Lehikoisen mielestä Puuhamaata pitäisi edelleenkin verrata lapsiperheiden paikkana lähinnä Naantalin Muumimaahan, jossa ei myöskään tarjoilla alkoholia.

– KHO:n ratkaisun jälkeen voimme tehdä vain myönteisen päätöksen ja mahdollisimman pian. Kysymme kuitenkin ensin Puuhamaa-yhtiöltä, ovatko anniskelusuunnitelmat samat kuin liki viisi vuotta sitten, totesi Lehikoinen STT:lle.

Korkein hallinto-oikeus perustelee anniskelukieltopäätöksen kumoamista sillä, että Puuhamaan takana oleva yhtiö on hakenut anniskelulupaa rajoitettuna.