Tekeekö Kajaani tilaa Microsoftin konesalille?

Kajaani varautuu merkittävään investointiin Renforsin Rannassa. Kaupunki on tekemässä 200 hehtaarin maanvaihdon yritysalueen kanssa. Sitä ei kerrota, tarvitaanko alue maailmanlaajuisen yrityksen konesalille vai johonkin aivan muuhun.

Kotimaa
CSC Tieteen tietotekniikan keskuksen Taito-supertietokone.
CSC:n Taito -supertietokone sijaitsee Kajaanissa.Hanne Kinnunen / Yle

Kajaanin kaupunki varautuu isoon ulkopuolisen tekemään investointiin Renforsin rannan yritysalueelle. Kaupunginvaltuusto päättää parin viikon päästä 200 hehtaarin maanvaihdosta UPM:n kanssa. Maanvaihdon ehdoksi on aiemmin asetettu, että Renforsin rannalla olisi ainakin esisopimus alueelle sijoittuvan merkittävän investoijan kanssa.

Sitä ei kerrota, millaisesta yritystoiminnasta on kyse. Renforsin Rannassa on jo muun muassa CSC - Suomen tietotekniikan keskuksen supertietokone sekä yritystoimintaa konttoreista konepajaan. Suomessa odotetaan esimerkiksi tietoa siitä, minne Microsoft perustaa oman konesalinsa. Kajaani on nostettu spekulaatioissa yhdeksi vaihtoehdoksi sijoituspaikkakuntana.

Nyt esillä oleva Pohjan Sellun tontti on valmiiksi kaavoitettu teollisuusalueeksi. Kajaanin kaupunginvaltuustolle esitetään, että tontin lisäksi Renforsin Rannan käyttöön luovutettaisiin myös tontin ja Tihisenniemen väliset suojaviheralueet. Pohjan Sellun tontilla sijaitsee muun muassa kaupungin komposti, jonka arvioidaan poistuvan käytöstä kahden vuoden päästä.

Kaupunki varautuu samalla kasvuun

Vastineeksi Pohjan Sellun tontista kaupunki saisi Ensilän ja Asuntolan alueet sekä tilat Myötärinteentien kahta puolen. Rahaa vaihdossa ei käytettäisi. Esityksessä arvioidaan, että alueiden koko on sama ja myös puusto on samanarvoinen.

Esityksen mukaan vaihtomaat ovat kaupungille arvokkaita tulevaisuudessa. Alueita voidaan hyödyntää rakentamiseen keskustaajaman laajentuessa.