1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Oulun koulupuukotusta puitiin vilkkaasti chatissa

Sosiaalinen media on muuttanut kriisiavun hakemista. Nuoret turvautuivat esimerkiksi Oulun Myllytullin koulupuukotuksen jälkeen voimakkaasti chatiin, jossa asiantuntijat auttoivat heitä purkamaan tunteitaan.

internet
Jepari Chat video
Jepari Chat / Youtube

Kun Oulun Myllytullin ammattiopiston puukotustragedia tapahtui, chatit avattiin vauhdilla. Oulun kaupungin nuorisotyö oli heti aktiivisesti läsnä Byströmin nuortenpalvelujen chatissa IRC-galleriassa, jossa oli tarjolla kahdenkeskinen chatpalvelu. Viestiä chatin avautumisesta jaettiin sosiaalisessa mediassa ja illan mittaan mieltään purki 150 nuorta. Osa nuorista oli tai oli ollut tavalla tai toisella hyvin lähellä puukotustilannetta.

- Linjoilla oli useampia nuorisotyöntekijöitä ja muita asiantuntijoita. Erityisesti koulukuraattorin kanssa haluttiin keskustella vilkkaasti, kertoo Oulun kaupungin monialaisen verkkonuorisotyön projektipäällikkö Marko Seppälä.

Vanhemmille sukupolville chat voi olla vielä tuntematon tapa hakea kriisiapua.

Marko Seppälä

- Tukichatissa korostui pelkotila. Nuorista tuntui epätodelliselta, että tällaista tapahtuu ja että se tapahtui näin lähellä. Heitä mietitytti, uskaltavatko he mennä kouluun ja voiko tämä tapahtua heidänkin koulussaan, Seppälä sanoo.

Nimettömyys lisää osallistumista

Nuoret ovat keskusteluissaan avoimia. He alkavat luottaa aikuiseen nopeasti. Osalle nuorista on luontevaa keskustella kriisitilanteista nimenomaan chatissa. Vanhemmille sukupolville chat voi olla vielä tuntematon tapa hakea kriisiapua.

- Auttaminen chatissa kantaa hedelmää nuorten kohdalla, joten chat täytyy saada toimintaan jatkossakin aina, jos vastaavaa tapahtuu.

Seppälän mukaan osallistumiseen on matala kynnys, koska nuoret voivat chattailla nimettömänä.

- Kuunteleminen ja tunteiden vastaanottaminen on tärkeää, jotta nuori saa purettua tunteensa. Sitten päästään jo juttelemaan siitä, että elämä jatkuu.

Bystörmin nuortenpalvelujen chat toimii maanantaisin klo 20-22 IRC-galleriassa. Jeparichat on auki maanantaisin klo 16-18 IRC-galleriassa. Netaritoimintaa on muissa sosiaalisen median ympäristöissä tarjolla keskiviiikkoisin, torstaisin ja perjaisin.

Lue seuraavaksi