Kuntalaiset kaipaavat kulttuurielämää Nikkilän vanhaan mielisairaalaan

Sairaalan komea juhlatalo on tätä nykyä tyhjillään. Sipoon virkamiehet haluavat, että Nikkilän tapahtumat vetäisivät väkeä kauempaakin.

Sipoo
NIkkilän juhlatalon sali.
Juhlatalossa on aiemmin järjestetty muun muassa elokuvanäytöksiä.Yle

Nikkilän entisen sairaalan komea juhlatalo seisoo tyhjillään taajaman kupeessa. Moni sipoolainen tahtoisi tilan palaavan entisaikojen loistoon.

- Samaan käyttöön, mihin tämä alunperin on tarkoitettu, eli juhlien pitämiseen. Erilaisia tansseja, kaikkea, mikä tarvitsee yleisöä, sitä tänne mahtuu, Sipoon kulttuurijohtaja Anne Laitinen pohtii tilan käyttömahdollisuuksia.

Korjattavaa juhlarakennuksessa riittää: Kellarissa on havaittu kosteusongelmia ja hissikin pitäisi rakentaa. Lisäksi katto vuotaa ja julkisivu kaipaa ehostusta.

Rakennuksen perusteellinen kunnostus maksaisi vuonna 2011 tehdyn hankesuunnitelman mukaan yli kaksi miljoonaa euroa. Kulttuurijohtaja Anne Laitisen mukaan kunnan alustavassa investointiohjelmassa kunnostukseen on varattu rahaa ensi vuodelle. Koko remonttia ei niillä rahoilla tehdä, mutta kulttuuriväki toivoo, että juhlasali avattaisiin yleisölle ensi syksynä.

Kirjasto viihdyttää, kylän raitti ei

Kuntalaiset kertoivat mielipiteensä juhlatalosta ja monesta muusta Nikkilän rakennuksessa syksyllä päättäneessä nettikyselyssä, Sipoolaiset saivat merkata Nikkilän kartalle myös mieluisia palveluita.

- Kirjasto on saanut paljon paikannuksia, siellä on taide- ja kulttuurielämyksiä, se on tärkeä paikka, kaavoittaja Pilvi Nummi-Sund Sipoon kunnasta kertoo.

Kuorokonsertti olisi hieno täällä.

Anne Laitinen

Kyselyyn tuli noin kuutisen sataa vastausta. Sipoolaiset toivovat Nikkilään myös lisää kohtaamispaikkoja, esimerkiksi torin. Kaavoittaja Pilvi Nummi-Sund myöntää, että parantamista riittää muuallakin.

- Tärkein paikka on Iso Kylätie, kylän raitti. Sen kehittämiseen ja vanhojen rakennusten parantamiseen pitää panostaa.

Sipoon kulttuuri- ja kaavaosastot ovat jo pari vuotta tehneet uudenlaista yhteistyötä, joka kulkee Kulttuurikäytävän nimellä. Tarkoituksena on muun muassa kuunnella entistä paremmin asukkaiden toiveita kunnan kehittämisessä.

Tavoitteena on luoda Sipoosta paitsi hyvä paikka elää, myös kiinnostava vierailukohde. Nikkilän kulttuuritapahtumiin halutaan kävijöitä pääkaupunkiseudulta asti. Vieraita voitaisiin houkutella vaikka juhlatalon konserteilla.

- Kuorokonsertti olisi hieno täällä, koska täällä on komea kaiku. Ja myös klassinen musiikki sopisi tänne hyvin, kulttuurijohtaja Anne Laitinen intoilee talon juhlasalissa.