Twist Twist koki Miss Suomi -fiiliksen rockin SM-kisoissa

Rock-musiikin suomenmestaruudesta kisataan perjantaina musiikkimessuilla. Vuonna 1984 voiton korjasi omaksi yllätyksekseen hard rock -yhtye Peer Günt, joka oli ehtinyt hoitaa itsensä lehdistötilaisuuteen mennessä täyteen juhlakuntoon. Konkarirokkari Twist Twist Erkinharju muistelee vuosien takaista kilpailua lämmöllä.

kulttuuri
Teijo "Twist Twist" Erkinharju
Sakari Tiikkaja

Rock-yhtyeiden suomenmestaruudesta kisataan tänään perjantaina Helsingin Musiikkimessuilla. SM-kilpailu nosti 70- ja 80-luvuilla esiin monia tulevia rock-legendoja. Mestaruutta ovat juhlistaneet muiden muassa Hassisen Kone ja 22-Pistepirkko. Finalistien joukosta puolestaan löytyy bändejä kuten Yö ja Clifters.

Kilpailua järjestettiin jossain muodossa vuoteen 2002 asti. Tämän jälkeen koitti kymmenen vuoden tauko, joka päättyi viime vuonna, kun kilpailu herätettiin henkiin. Vuoden 2012 SM-voiton vei yhtye nimeltä Verhot.

Pekka Helin kävi aina silloin tällöin sanomassa, että älkää nyt jätkät hävitkö mihinkään, että saa nähdä mitä tapahtuu. Ei me kuitenkaan tajuttu. Oltiin jo niin sanotusti "out of it".

Twist Twist Erkinharju

Messuravintolan kautta lehdistötilaisuuteen

Yksi kisahistorian kovatasoisimmista finaaleista käytiin vuonna 1984, jolloin voiton korjasi hard rock -yhtye Peer Günt. Kakkoseksi jäi Kolmas Nainen. Tuolloin Peer Güntissä rumpuja paukuttanut Teijo "Twist Twist" Erkinharju muistelee aikaa lämmöllä.

– Me lähdettiin pitämään hauskaa. Saman tien, kun oma osuus oli hoidettu, suksimme messuravintolaan, emmekä jääneet kuuntelemaan muita orkestereita, Erkinharju kertoo.

Bändi ei tullut lainkaan ajatelleeksi, että se voisi voittaa koko kilpailun.

– Sehän oli ihan valtava yllätys. Me olimme jo hyvinkin "hilpeällä" tuulella. Tuomariston jäsen Pekka Helin kävi aina silloin tällöin sanomassa, että älkää nyt jätkät hävitkö mihinkään, että saa nähdä mitä tapahtuu. Ei me kuitenkaan tajuttu. Oltiin jo niin sanotusti "out of it".

Loppukilpailun bändit kuulutettiin yksi kerrallaan, häntäpäästä lähtien.

– Viimeisenä mainitaan meidän nimi. Että mitä helvettiä? Siinä oli ihan Miss Suomi -fiilis, Erkinharju nauraa.

Kisan jälkeinen huuruinen lehdistötilaisuus jäi rock-historiaan. Bändin mielestä suora rock ei aiempina vuosina ollut saanut tasapuolista kohtelua tuomaristolta verrattuna taiteellisempiin rock-esityksiin.

– Ei me ois koskaan uskottu, että rock'n roll pärjäis rockin SM-kisois, bändin laulaja ja kitaristi Timo Nikki lohkaisi tuolloin heti tilaisuuden alkuun.

– Me oltiin aika naamat, mutta siellä tuli muutama hyvä tokaisu, Erkinharju muistaa.

Pankkitilini ei ole teollistunut millään lailla. Meidän suhteen mikään ei ole muuttunut.

Twist Twist Erkinharju

"Kilpailuita on pirun paljon"

Vuoden 1984 SM-voitolla oli Peer Güntille todella suuri merkitys. Yhtye sai levytyssopimuksen, teki ensimmäisen levynsä ja nousi listoille.

– Siihen aikaan se kisa oli ihan ratkaiseva. Hemmetin hyvä, että sinne mentiin. Levy-yhtiökuvio oli sellainen, että kukaan ei uskonut hard rockia englanniksi veivaavaan suomalaiseen bändiin. SM-kisa oli tavallaan ponnahduslauta, Erkinharju sanoo.

Yhtyeen jäsenet jättivät päivätyöt vain vajaat puoli vuotta voiton jälkeen ja siirtyivät musiikin ammattilaisiksi. Tänä päivänä tilanne on Erkinharjun mielestä toinen.

– Ei mulla ole minkään näköistä käsitystä, että mikä bändi sen viime vuonna voitti. Näitä kisoja on niin paljon. Kaikki hemmetin idolsit, talentit ja voicekidsit. Idols-voittajallekaan levydiilin saaminen ei ole mitenkään kirkossa kuulutettu.

Rockin SM-kisojen järjestäjä Tom Holmberg myöntää, että kilpailun merkitys on muuttunut. Aikoinaan Rock SM oli monelle yhtyeelle ainoa kanava päästä esille, tänä päivänä mahdollisuuksia on runsaasti.

Holmberg on kuitenkin sitä mieltä, että kilpailuille on selkeä tilaus.

– Jos näin ei olisi, miksi yli 300 bändiä on kahden vuoden aikana halunnut mukaan skabaan, Holmberg kysyy.

Twist Twist Erkinharju tsempaa myös kilpailun finalisteja.

– Ilman muuta kannustan bändiä, joka tekee omaa materiaalia. Jos bändi on tarpeeksi hyvä ja karismaa löytyy, en usko että on mikään mahdottomuus, että kisan voittaja menestyy. Yleisesti ottaen kilpailuita on kuitenkin pirun paljon, konkari miettii.

Persaukisten kapinallisten maailma

Yli viisikymppisen Erkinharjun SM-kisavoitosta alkanut musiikkiammattilaisen arki jatkuu edelleen. Vuosien varrella rock-musiikki on teollistunut ja kaupallistunut. Tämä ei kuitenkaan näy Erkinharjun lompakossa.

– Pankkitilini ei ole teollistunut millään lailla. Meidän suhteen mikään ei ole muuttunut, eletään siinä persaukisten kapinallisten maailmassa, Erkinharju naurahtaa.

Motivaatiokaan ei ole vuosien varrella kadonnut mihinkään, Erkinharju vakuuttaa.

– Hyvässä seurassa matkailu, soittaminen ja kaljoittelu, sehän on ihan mainiota ajanvietettä. "Hyvä sun on mätkiä, kun riittää kunnon jätkiä", sanoi Aku Syrjä joskus.