1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vanhoillislestadiolaiset: Rippi ei pelasta hyväksikäyttäjää lain edessä

Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistys otti torstaina kantaa vanhoillislestadiolaisuudessa paljastuneisiin lasten hyväksikäyttötapauksiin. Yhteisö myöntää, että asioiden hoidossa ja uhrien aseman turvaamisessa on tehty virheitä.

Kuva: Riikka Oosi / Yle

Suomen rauhanyhdistysten keskusjärjestö kertoi torstaina tiedotustilaisuudessa Oulussa oman näkemyksensä Helsingin yliopiston tutkijatohtori Johanna Hurtigin tutkimuksesta ja kirjasta Taivaan Taimet, joka kertoo muun muassa lapsena seksuaallista väkivaltaa vanhoillislestadiolaisessa yhteisössä kokeneiden ihmisten tapauksista. Hurtigin tutkimuksessa on selvitetty lähisuhdeväkivaltaa laajemminkin.

SRK kertoo olevansa pahoillaan herätysliikkeen piirissä tapahtuneista rikoksista ja myöntää, että uhreja on laiminlyöty. SRK:n mukaan keskusyhdistyksen pitäisi kiinnittää erityisesti perhe- ja diakoniatyössä enemmän huomiota uhrien ja heidän läheistensä tukemiseen.

- Liikkeen yhteisöelämää täytyy arvioida jatkuvasti ja keskusteluja täyty käydä, jotta väärät toimintatavat voidaan tunnistaa ja muuttaa oikeiksi, keskusyhdistyksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Matti Taskila muotoili tiedotustilaisuudessa.

SRK:n pääsihteeri Tuomo Hänninen sanoi puolestaan tehneensä runsaasti virheitä ja olleensa sinisilmäinen.

- Tämänkaltaisen liikkeen sisällä on arvioitava jatkuvasti sitä, ettei syyllistytä väärään vallankäyttöön, Hänninen totesi.

"Ripin vastaanottajalla suuri vastuu"

SRK:n mukaan ripin vastaanottaneen täytyy kantaa vastuu siitä, että ripittäytynyt ilmoittautuu viranomaisille, jos ripin aikana on tullut ilmi selkeä rikos. SRK toteaa, että rikoksesta on kärsittävä lain mukainen rangaistus.

Johanna Hurtigin tutkimuksen mukaan vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä lapsia hyväksikäyttäneitä toimii edelleen liikkeen johtotehtävissä tai puhujina. SRK:n mukaan heidän tiedossaan ei ole, että kyseisiin rikoksiin syyllistyneitä tai tuomittuja olisi puhujina tai jäseninä johtokunnassa.

Tämänkaltaisen liikkeen sisällä on arvioitava jatkuvasti sitä, ettei syyllistytä väärään vallankäyttöön

Tuomo Hänninen

Tiedotustilaisuudessa esiteltiin liuta toimenpide-esityksiä liittyen hyväksikäyttötapausten ja lähisuhdeväkivallan estämiseen.  Esityksissä kehotetaan muun muassa käyttämään ulkopuolista ammattiapua rohkeasti. Yhteistyötä on tarkoitus tehdä Oulun lastensuojeluyksikön lisäksi jopa KRP:n ja sen johdon kanssa.

Rauhanyhdistysten keskusjärjestö on sopinut KRP:n kanssa muun muassa, että merkittävässä luottamustehtävässä olevan henkilön rikostutkinnan ylittäessä syytekynnyksen SRK saa tiedon voidakseen tiedottaa asiasta ennen asian laajempaa julkituloa.

Myös lapsi- ja nuoristyöhön ja leirityöhön ohjeustusta on selvennetty. Esimerkiksi leiri-isännäksi kutsuttavan henkilön taustat on kartoitettava tarkkaan.

Ulkopuolisia asiantuntijoita mukana perhetyössä

Maaliskuussa 2011 valmistuneen SRK:n sisäisen selvityksen jälkeen päätettiin, että tietoisuutta seksuaalisesta hyväksikäytöstä on lisättävä. Yhteisö kertoo hyödyntäneensä muun muassa ulkopuolisia  asiantuntijoita eri työryhmissä ja käytänteiden arvioinnissa.

SRK:n perhe- ja diakoniatyön toimintasuunnitelma valmistui puolestaan vuoden 2012 lopulla. Suunnitelmassa ohjataan kouluttamaan perhe- ja diakoniatyöhön vastuuhenkilöitä, jotka osaavat kohdata ja auttaa ihmisiä seksuaali- ja parisuhdevälivastatilanteissa ja toimivat yhteistyössä viranomaisten kanssa.