"Arctia Shippingin curling-rahat vaikuttavat hyvä veli -järjestelyltä"

Transparency Suomen puheenjohtaja näkee Arctia Shippingin sponsoroinnissa piirteitä vallan väärinkäytöstä. Yhtiöllä on tiukka linja sponsorirahojen suhteen, mutta hallituksen puheenjohtajan urheiluseuraa sponsoroitiin 12 500 eurolla viideksi vuodeksi.

Kotimaa

Korruption vastaisen järjestön Transparency Suomen puheenjohtaja Erkki Laukkanen näkee Arctia Shippingin sponsoroinnissa piirteitä vallan väärinkäytöstä eli korruptiosta, vaikka se ei suoraan täytä korruption tunnusmerkistöä, kun kukaan ei ole saanut järjestelystä huomattavaa etua.

Yle Uutiset kertoi eilen, että valtion jäänmurtajayhtiön toimitusjohtaja Tero Vauraste pani puumerkkinsä alle hallituksen puheenjohtajan Matti Virtaalan curling-seuran sponsorisopimukseen.

Sopimuksella seura saa yhteensä 12 500 euron sponsoroinnin viideksi vuodeksi. Viime vuonna allekirjoitettu sopimus tarkoittaa seuralle 2 500 euron vuosittaista tukisummaa.

Virtaala perusteli sponsorointia pienen, paikallisen urheiluseuran tukemisella. Hänen mukaansa kyse on lähinnä yleishyödyllisestä tuesta, josta hän ei itse ole saanut minkäälaista hyötyä, vaikka pelaakin joensuulaisen seuran seniorijoukkueessa.

Laukkanen pitää järjestelyä poikkeuksellisena, koska vastaavia sopimuksia ei ole tehty kenenkään muun kanssa. Muistuttaa aika tavalla hyvä veli -järjestelyltä kuvailee Laukkanen.

- Kyllä se ulospäin näyttää kotiinpäin vetämiseltä, mahdollisesti jopa valta-aseman väärinkäyttämiseltä. Jos etuutta on saatu, niin kuin tässä on saatu, ja se on aika tavalla ainutlaatuista, vaikka määrä onkin pieni, niin kyllähän siitä kiitollinen täytyy olla. Muut eivät vastaavaa etuutta ole saaneet.

Kiitollisuudenvelka syntyy

Herää kysymys, jääkö saaja kiitollisuudenvelkaan. Laukkanen ei halua sen enempää arvioida, minkälaisesta kiitollisuudenvelasta voisi olla kysymys.

- Se vahvistaa kahden sopijan välisiä suhteita tavalla, josta muut eivät oikein voi sanoa muuta kuin, että he kykenivät sopimaan, sanoo Laukkanen.

Korruptio on valta-aseman väärinkäyttöä omaksi tai taustayhteisön hyväksi. Laukkasen mukaan tapauksessa ei ole kyse puhtaasta korruptiosta, koska kumpikaan ei ole saanut mitään merkittävää etua, tai sitä ei ainakaan ole tuotu esiin.

Laukkanen ei halua arvioida, kuinka yleistä tällainen menettely on valtionyhtiöissä tai muissa yhtiöissä. Esiin on tullut ainoastaan yksittäisiä tapauksia.

Hän huomauttaa, ettei korruptiota ole tutkittu Suomessa tai muualla riittävästi. Laukkanen ehdottaakin asiasta laajempaa poikkitieteellistä tutkimusta.

Arctia Sippingin toimitusjohtaja Tero Vauraste ei antanut sairauslomaltaan haastattelua keskiviikkona. Hän toimitti tiedonannon, jonka mukaan "toimivalla johdolla ei ole mitään kommentoitavaa curling-asiassa".