Peliala kiinnostaa yhä useampaa nuorta

Työvoimapulasta kärsivä peliala kiinnostaa yhä useampia ammattiuraansa pohtivia nuoria. Pelialan koulutus laahaa edelleen jäljessä alan tarpeista, minkä vuoksi lisää väkeä joudutaan rekrytoimaan ulkomailta.

Yle Uutiset viittomakielellä
Touko Hanhijoki lähikuvassa haastateltavana.
Ressun lukion toisen vuoden opiskelija Touko Hanhijoki harkitsee pelialaa yhtenä tulevaisuuden vaihtoehtona.

Jo pitkään nosteessa ollut suomalainen peliala sai aivan uutta vauhtia viime viikolla, kun suomalaisesta peliyhtiöstä Supercellistä myytiin puolet japanilaisillle yhtiöille.

Peliala on houkutteleva myös yhä useammalle tulevaisuuden uraansa pohtivalle nuorelle. Touko Hanhijoki käy Helsingissä Ressun lukiota. Harrastuksenaan hänellä on koodaaminen ja pelien tekeminen. Peliala on mukana tulevaisuuden suunnitelmissa, vaikkakaan ei ehdottomana ykkösvaihtoehtona.

– Se ei ole ihan ensisijainen opiskeluala, mutta se olisi ainakin varma työpaikka. Pidän mahdollisena, että menisin pelialalle, koska se on ihan kasvava ala täällä Suomessa ja saan ainakin mielekkäitä töitä, Hanhijoki kertoo.

Pelialan koulutusta järjestetään toisen asteen koulutuksena, ammattikorkeakouluissa ja Aalto-yliopistossa sekä Jyväskylän ja Tampereen yliopistoissa. Koulutuskenttä on vielä hieman sekava, eikä tulevaisuuttaan yläkoulussa tai lukiossa pohtiva välttämättä hahmota, kuinka alalle voisi hakeutua.

– Kaikilla on vähän sama huolenaihe siitä, että mitenkä nyt oikeastaan sinne pelialalle päästään. Suoria koulutuspaikkoja on varsin vähän ja sitten niin monet yritykset ovat ihan itse perustettuja yksityisyrityksiä, jotka on sitten vain noussut. Siksi aloittaminen tuntuu monien mielestä hankalalta, mutta paljon on kiinnostusta, Hanhijoki sanoo.

"Osaajia houkuteltava ulkomailta"

Pelialan yrityksiä on Suomessa nyt noin 150 ja uusia syntyy koko ajan. Savon sanomien mukaan pelialalla on avoinna 600-700 työpaikkaa, mutta kouluista ei valmistu riittävästi osaajia täyttämään niitä.

Pelialan uudessa supertähden Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen alan kasvun suurimpana esteenä pidetäänkin pulaa pätevästä työvoimasta: Kaikille kotimaisille osaajille riittää töitä, mutta heitä ei vain ole riittävästi.

– Ehkä se isoin puollonkaula ja pahin kasvun este Suomen pelialalle on, että jostain meidän on saatava osaajia. Työvoiman tarve on niin valtava, että pelkästään Suomesta ja suomalaisista ei sitä enää saada kasaan. Meidän pitää olla yhä parempia ja parempia, että pystytään houkuttelemaan kasaan huippuosaajia ulkomailta tänne, Paananen sanoi Yle Aamu-tv:n haastattelussa.