1. yle.fi
  2. Uutiset

Huippupalkkaista eliittiä vai työjuhtia? Yle Uutiset selvitti kunnanjohtajien palkat ja luontoisedut

Osa vaikeuksien keskellä kamppailevista kunnista satsaa runsaalla palkalla pätevään kunnanjohtajaan. Toisissa säästökuuri näkyy myös kunnanjohtajan palkassa. Lihavin palkkapussi on Espoon kaupunginjohtajalla. Voit katsoa oman kuntasi tiedot tämän jutun kartasta.

Kotimaan uutiset
Kunnanjohtajien palkat vuonna 2013.
Kunnanjohtajien kuukausipalkat suhteessa kunnan asukaslukuun. Punaisella merkityissä kunnissa palkka on keskitasoa korkeampi, vihreissä matalampi. Kuva: Juha Rissanen / Yle Uutisgrafiikka.

Yle Uutisten kyselyn mukaan kunnanjohtajien palkoissa on roimia eroja. Kunnan poliittiset päättäjät saavat vapaasti päättää, mitä kunnanjohtajalle maksetaan. Pääsääntöisesti palkka on sitä suurempi, mitä suuremmasta kunnasta on kyse. Poikkeuksia kuitenkin löytyy.

Esimerkiksi nopeaan rakennemuutokseen ajautuneen telakkakaupunki Rauman kaupunginjohtajan palkka on Yle Uutisten kyselyssä koko maan yhdeksänneksi suurin, vaikka asukasluku on vajaat 40 000. Kaupunginjohtaja Kari Kosken vajaan 12 700 euron palkka ohittaa lähes 200 000 asukkaan Oulun kaupunginjohtajan palkan. Rauman kaupunginhallituksen puheenjohtajan Rainer Lehden (sd.) mukaan pätevän kaupunginjohtajan toivotaan vetävän Raumalle uusia työpaikkoja.

– Halusimme hyödyntää Kari Kosken 35 vuoden kokemuksen ja osaamisen. Odotamme, että kaupunginjohtajan olemassaolevat verkostot saavat yrityselämän kiinnostumaan ja aktivoitumaan, Rainer Lehti perustelee.

Kokoon nähden isoa palkkaa maksavat kunnanjohtajalleen Rauman lisäksi esimerkiksi Jalasjärvi, Kauniainen, Kuopio ja Lahti.

Kriisikunnan pelastajaksi ei lähdetä pikkurahalla

Jalasjärvellä kriisikunnan pelastajaksi toivotulle miehelle maksetaan asukaslukuun nähden isoa, 9 500 euron kuukausipalkkaa. Jalasjärven kunnanvaltuuston puheenjohtajan Anna-Maija Koskelan (kesk.) mukaan tänä syksynä aloittaneen kunnanjohtajan motivaatiosta ja osaamisesta kannattaa maksaa.

– Meillä jos missä tarvitaan tahtotilaa osaamisen, taidon ja asian hallinnan lisäksi. Palkka on kohdallaan. Syyskauden haasteisiin peilaten on ollut kohdallaan, Anna-Maija Koskela toteaa.

Kunnan kokoon nähden pientä palkkaa saavat puolestaan esimerkiksi Järvenpään, Kirkkonummen, Kokkolan, Oulun ja Porin johtajat.

Oulussa suunniteltiin viime vuonna palkankorotuksia kaupungin johdolle, mutta suunnitelmat kaatuivat. Oulun kaupunginjohtajan Matti Pennasen palkka on nyt selvästi pienempi kuin muissa saman kokoluokan kaupungeissa.

– Johdon pitää näyttää esimerkkiä. Nyt ei ole oikea aika keskustella johdon palkankorotuksista. Kriisitietoisuus ei vieläkään ole Suomessa riittävä, Matti Pennanen sanoo.

Isoin liksa Espoossa, pienin Kuhmoisissa

Painavin tilipussi on tällä hetkellä Espoon kaupunginjohtajalla Jukka Mäkelällä, jonka bruttopalkka on noin 15 100 euroa kuukaudessa. Jos auto-, asunto- ja puhelinetu lasketaan mukaan, kärkeen kiilaa talousvaikeuksissa kärvistelevän Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen. Pelkällä 14 400 euron bruttopalkallaan Nenonen on neljäntenä.

Väkiluvultaan suurimman Helsingin kaupunginjohtajan Jussi Pajusen bruttopalkka on noin 14 600 euroa kuussa. Sillä Helsingin johtomies nousee palkkavertailun kakkoseksi. Pajusen palkkaa nostettiin alkuvuonna lähes tuhannella eurolla, mutta asiasta nousseen kohun seurauksena korotus peruttiin. Kolmanneksi eniten tienaa Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen, jonka palkka on satasen pienempi kuin Helsingin kollegalla.

Kaikkein kevein tilipussi Yle Uutisten kyselyyn osallistuneista kunnista on noin 2 400 asukkaan Kuhmoisten kunnanjohtajalla, jonka palkka on 4 550 euroa.

Isoja luontoisetuja vain kovapalkkaisimmilla

Yle Uutisten kyselyssä selvitettiin palkan lisäksi luontoisedut. Suurella osalla kunnanjohtajista niitä ei ole lainkaan tai he saavat korkeintaan puhelinedun, jonka arvo on 20 euroa kuussa. Joku saa luontoisetuna nettiyhteyden tai muutaman kympin asuntoetua.

Merkittäviä etuja on eniten suurten kaupunkien johtajilla, joiden palkkakin on muita korkeampi. Kärkeä pitää Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen runsaan 1 700 euron auto-, asunto- ja puhelinedullaan. Pikkukunnissa autoetu on harvinaisempi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Valitse näkökulma
Kunnanjohtajien palkat ja niiden suhde kunnan asukaslukuun. Näet lisätietoja klikkaamalla kuntia. Kriisikuntien kriteerit. Lähde: Yle Uutisten kysely, Työministeriö (työttömyysprosentit)
Lue seuraavaksi