Pahimmillaan naapurissa ärsyttää kaikki

Eläimet, lapset, yölliset vessassa käynnit, liian aktiivinen tai laiska haravointi - jos naapuri alkaa ärsyttää, ärsyyntymisen syyksi kelpaa mikä vaan. Yle Pohjanmaan keräämien kommenttien perusteella erityisesti kerrostaloasuminen on haastavaa.

Kotimaa
Nainen kurkkii ikkunassa sälekaihdinten takaa
Kerro meille, millaiset asiat hiertävät naapureiden välejäJohanna Manu/Yle

Naapuriaan ei tavallisesti voi valita. Jos hyvin käy, rinnakkaiselo kuitenkin sujuu ja naapuruksista tulee, ellei vallan ystäviä, niin ei paljon muutakaan. Parhaimmillaan naapuri on toisensa turva ja talonvahti tarvittaessa.

Yle Pohjanmaan keräämät naapuruuskokemukset osoittavat kuitenkin, että naapurisuhde ei aina ole toimiva ja joskus naapuririita syttyy pienistäkin asioista, jotka paisuvat suurensuuriksi.

Asumismuodolla ei väliä

Toimitukseen lähetettyjen naapuriviestien mukaan riitoja syntyy asumismuodosta huolimatta rivitaloissa, kerrostaloissa ja omakotitaloissakin. Tupakointi parvekkeella tai pihalla mainittiin useassa viestissä, samoin pihalle tai seinien läpi kuuluvat perheriidat.

Viestien perusteella naapurisopua voivat uhata lapset, lemmikkieläimet, erilaiset elämänrytmit - melkein mikä vaan.

"Yläkerran naapurit ärsyttää. Siellä lapset kiljuu ja juosta tömistää niin, että meillä helisee ikkunat vielä 23 maissa illalla, ja sitten aamulla parkuvat väsyneenä käytävässä."

"Maaseudun rauhassa ei ole paremmin kuin kerrostalossakaan... Moottorisaha laulamaan klo 8 sunnuntaiaamuna. Kirkonkellon kutsuääni jää toiseksi."

"Iltavirkut. Itse olen aamuvirkku... En ole vielä saanut kirjallista valitusta siksi, että en nuku pitkään, mutta en yllättyisi."

"Vastapäinen naapuri ei moikkaa. Pari vuotta se on siinä asunut, vuoden viitsin aina tavatessa tervehtiä, mutta kun vastakaikua ei tullut lopetin yrittämisen."

"Naapuri pystytti 10 vuotta sitten trampoliinin ihan rajalle, suoraan meidän terassin eteen... On helppo sanoa, että kyllä maailmaan ääntä mahtuu, mutta yritäpä pysyä rauhallisena, kun kiljuminen jatkuu päivästä toiseen, viikosta ja kuukaudesta seuraavaan."

Aikuisten riidat

Toimitukseen tulleiden naapuruuskokemusten mukaan aikuiset ihmiset eivät aina käyttäydy aikuismaisesti, kun pinna naapurin toimiin tai olemiseen palaa.

"Naapuri veti ojia mun puolelle, hävitti rajapyykit, väkisellä koittaa kulkea mun maille kujaa ja siltaa pitkin ilman mitään oikeuksia. Laitoin rautaportin siltaan, siihen vielä piikkilankaa ja kieltokyltin. No, se hyppii posrin yli ja lompsii rantasaunan vierestä rakennusten välisät pellolle."

"Pahinta ovat ne naapurit, joilla on tapana kommentoida toisten oletettuja tai todistettuja tekemisiä. Ja kommentointi tietenkin tapahtuu rappukäytävässä oven takana, tai sitten seinänaapuri hyödyntää sitä, että kaikki kuuluu huoneistosta toiseen..."

Jotain hyvääkin

Keräsimme kokemuksia naapuruudesta ja erityisesti niistä tilanteista, kun kaikki ei sujukaan toivotulla tavalla. Useimmat tarinoista olivatkin negatiivisista kokemuksista, mutta eivät aivan kaikki. Herätettiinpä vastauksissa myös kysymys siitä, onko meitä suomalaisia edes tarkoitettu asumaan toistemme lähellä.

"Meillä on hyvät naapurit. Seuraamme toisiamme miten menee. Kysellään keitä oli ne vieraat, jotka teillä kävi ja harmitellaan, kun ei ehditty tutustumaan. Tiedetään toistemme menemiset ja tulemiset. Eletään yhdessä toisiamme positiivisesti "kytäten"."

"Ei kaikki naapurisuhteet ole huonoja... En koskaan kuullut appeni riitelevän naapurin kanssa, eikä itsellänikään ole ollut mitään riidan syytä. Nykyään ohjaksissa on jo kolmas sukupolvi ja ilolla seuraan yhteistyötä, mikä naapureiden kesken vallitsee."

"Tässä yhdessä suurimmista länsimaailman tyhjiöistä nimeltä Suomi emme siedä ketään lähellämme silloin, kun meitä potuttaa kuin pystykorvaa pakkasessa... Meitä potuttaa aika usein kaikki, mikä liittyy myös nykyisiin reviireihimme, nautinta-alueisiimme. Olemme kaikki maalaisia, jotka olemme siirtäneet käsitemaailmansa kaupunkeihin, joissa emme osaa elää purnaamatta muista."