1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Antti Lampinen nousi lopettamispäätöksen partaalta ammattilaistalliin

Hiihtäjä Antti Lampinen ehti viime kauden päätteeksi pohtia suksien pistämistä naulaan. Toukokuussa aukesi kuitenkin paikka itävaltalaiseen ammattilaistalliin ja nyt mies elää hiihtämisen ehdoilla.

Antti Lampinen on hakenut pitkän matkan kisoja varten lisää voimaa tasatyöntöön. Kuva: Adam Bellgrau / Yle

Uran ensimmäinen Sm-mitali maistui puolitoista vuotta sitten jo suussa, kun Antti Lampinen johti Imatran Sm-hiihtojen perinteisen 50 kilometrin kisaa 40 kilometrin kohdalla. Viimeisen kympin aikana mitali vaihtui nelossijaan, siitä pitivät huolen jalkoihin iskeneet krampit.

Vuosi tästä eteenpäin ja mies ui hiihtouransa jatkon kanssa sangen tummissa vesissä, siinä määrin epäonniseksi kääntyi myös erinomaisesti alkanut viime talvi.

- Tein parasta kautta mitä koskaan silloin. Odotukset oli kyllä korkealla ja jopa arvokisoihin pääsystä elättelin vielä toiveita. Sitten tuli poskiontelon tulehdus, mitä jatkui kaksi kuukautta. Neljä kertaa punkteerattiin ja muutamat antibioottikuurit päälle, niin se oli kausi siinä sitten, muistelee Lampinen viime kautta.

Mielessä kävi jo suksien naulaaminen kotitilan ladon seinään.

- Kieltämättä sekin jo mielessä kävi, toteaa Lampinen.

"Tämä oli itselle kuin lottovoitto"

Tuokokuussa valo kirkastui jälleen Lampisen taivaalla, kun valmentaja Toni Roponen vihjaisi mahdollisuudesta päästä itävaltalaisen ammattilaistallin hiihtäjäksi. Sopimus allekirjoitettiin nopeasti ja sen jälkeen Lampinen on valmistautunut tulevaan kauteen ammattimaisesti.

- Tämä oli itselle kuin lottovoitto. Ei tarvitse itse rakentaa leiritystä, järjestää lentoja sinne ja kaikki tällainen huolto on rakentunut, kertoo Lampinen.

Samassa tallissa hiihtävät suomalaishiihtäjistä myös Sami Jauhojärvi ja Riitta-Liisa Roponen. Aikaisemmin Lampinen on itse voidellut suksensa ennen kisaa mutta myös myös suksihuolto tulee itävaltalaisen Snowproof Racingin kautta.

- Sillä tavalla on helppo keskittyä itse kisaan, kun meillä on huoltotiimit ja huoltorekat tallin puolesta, kertoo Lampinen.

Talven pääpaino Ski Classic sarjassa

Tulevana talvena Lampisen pääpaino Suomessa heikosti tunnetussa pitkien matkojen Ski Classic sarjassa, minkä kenties tunnetuin osakilpailu on Ruotsissa hiihdettävä Wasaloppet. Pitkille matkoille erikoistuminen on muuttanut myös harjoittelua, sillä esimerkiksi juuri 90 kilometrin mittaisesta Wasaloppetista jopa 70 kilometriä mennään tasatyönnöllä.

- Kyllä ylävartalopainotteiseksi on harjoittelu paljon painottunut. Täällä kotioloissakin on tullut 3-4 tunnin tasatyöntölenkkejä tullut vedettyä, kertoo Lampinen.

Kotimaan kauden Lampinen aloittaa Muoniossa marraskuun puolivälissä ja tarkoitus on edustaa Mikkelin Hiihtäjiä myös talven SM-kisoissa.

- Tammikuun SM-kisat lähden hiihtämään ja katsomaan maajoukkuemiehiä, että mihin se oma vauhti siellä riittää. Ja uskon että riittää.

- Ja viestissä jos mahdun porukkaan, niin siellä varmasti taistellaan mitalista, naurahtaa Lampinen.