Perinnekilta: Lauri Törni ei ollut natsi

Suomalaissotilas Lauri Törnistä kirjoitettu uutuuskirja on herättänyt kohun. Kirjan kirjoittajat haluavat romuttaa Törnistä luodun sankarimyytin ja esittävät muun muassa, että hän sekaantui natsivallankumoksen ajamiseen Suomeen. Törniä pitkään tutkineet perinnekiltalaiset ovat tyrmistyneitä.

Kotimaa
Pasi Niittymäki ja Markku Moberg osasto Lauri Törnin killasta.
Kalle Mäkelä / Yle

Kolmen maan armeijassa palvellut Lauri Törni, myöhemmin Larry Thorne oli kiistatta voimakas ja ristiriitainen persoona. Sen myöntää auliisti hänen osastonsa nimeä kantava yhdistyskin.

- Törnin aseveljet ovat kertoneet, että vaikka hän oli kahden karjalaisvanhemman lapsi, hän oli hiljainen ja sisäänpäin kääntynyt pienestä asti. Törni ei ollut avoin eikä paljon puhunut miehilleen, kertoo Osasto Lauri Törnin Perinnekillan perustajajäsen, maskulainen Pasi Niittymäki.

Niittymäen mukaan kirja tuli puskista kaikkien tietoisuuteen. Kirjan syyttävä sävy hämmästytti Törnin tunteneet tai häntä tutkineet ihmiset.

- Jos tämä olisi tapahtunut vaikka sisäisenä asiana Venäjällä, Putin olisi varmasti laittanut kirjailijat linnaan, puuskahtaa Niittymäki.

- On omalla tavallaan hyvä asia, että Törnistä puhutaan aika ajoin, koska yhtä oikeaa kuvaa hänestä ei ole. Mutta kirjoittajien koulutus ja tämä tapa lähestyä asiaa kyllä hämmästytti. Lisäksi meihin ei oltu missään yhteydessä kirjan teon aikana.

Jos tämä olisi tapahtunut vaikka sisäisenä asiana Venäjällä, Putin olisi varmasti laittanut kirjailijat linnaan.

Pasi Niittymäki

Perinnekillan toiminnassa alusta lähtien mukana ollut Markku Moberg suree vääränlaisen kuvan antamista ihmisestä, joka ei pysty enää itse puolustautumaan.

- Annetaan ymmärtää, että ihminen on poliittisesti sitoutunut johonkin tiettyihin aatesuuntiin, jotka eivät missään nimessä pidä paikkaansa. Kilta perustettiin nimenomaan Törnin omalle porukalle, veteraaneille. Olemme pyrkineet auttamaan heitä ja keräämään mahdollisimman paljon tietoa osaston toiminnasta sekä myös Laurista,

"Törni oli sodassa sisäisesti vammautunut"

Uutuuskirja antaa kuvan, että Törnin Perinnekilta on nostanut Törnin jalustalle, eikä sotilaassa olisi ollut mitään vikoja, vain hyviä ominaisuuksia.

- Ihmettelemme suuresti näitä juttuja. Nimensä mukaisesti on kyse Osasto Lauri Törnin Perinnekillasta, eikä mistään muusta. Olemme tietoisesti pitäneet matalaa profiilia alusta lähtien, jotta tällaisia ylilyöntejä ei pääsisi syntymään, ihmettelee Markku Moberg.

Moberg uskoo, että uutuuskirjasta nousseet ikävänsävyiset lööpit ovat vain kirjan myynnin edistämistä.

- Laurin aseveljien keskusteluissa tulee esiin, että hän oli kylmäverinen mies, jonka hermo ei pettänyt tiukassakaan paikassa. Törnin ura Suomen armeijassa oli aseveljien mukaan vertaansa vailla.

Pasi Niittymäki luonnehtii Törniä sodassa sisäisesti vammautuneeksi mieheksi, joka eli joka päivä kuoleman pelossa.

- Hän johti sodassa nopean toiminnan joukkoa, jossa kaatui päivittäin miehiä. Se tekee miehestä sellaisen, että paineita puretaan viinalla ja väkivallalla. Se ei koske vain Törniä, vaan kaikkia sodassa olleita. Sotaveteraanien homma oli olla viisi vuotta tappajia.

Törni nautti sotilaselämästä

Uutiskirja vihjailee Törnin yhteyksistä natsikumouksen ajamiseen Suomessa. Niitymäen mukaan syytös kuulostaa jo loukkaukselta.

Törni johti sodassa nopean toiminnan joukkoa, jossa kaatui päivittäin miehiä. Se tekee miehestä sellaisen, että paineita puretaan viinalla ja väkivallalla.

Pasi Niittymäki

- En tiedä mistä tällaiset spekulaatiot lähtevät liikkeelle. Mielestäni Törni ei ollut mitenkään natsimielinen. Jos suomalainen lähtee hakemaan oppia kuten sotakoulutusta tai sabotaasikoulutusta Saksasta, ei se tee hänestä natsia.

Kirja ei kerro, oliko Törni mukana vastarintaliikkeen toiminnassa aatteellisuuttaan vai lapsellisuuttaan.

- Hän oli mukana ehkä poikamaisuuttaan. En usko, että kyse oli aatteesta. Törni oli sotilas, joka nautti sotilaselämästä. Hänen Saksan matkansa olivat lyhyitä, vain muutaman kuukauden kestoisia, koska hän ei viihtynyt saksalaisessa komennossa, tietää Niittymäki.

Lauri Törni haaveili sotatouhun jättämisestä Vietnamin sodan aikana.

- Kun hän tuli lomalle Vietnamista, hän oli sisäisesti rikki ja olihan hän jo melko vanhakin sotilaaksi, yli nelikymppinen. Törnin haave oli lähteä attaseaksi eli sotilasasiamieheksi, mutta kohtalo päätti toisin, pohtii Pasi Niittymäki.