1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lue isollekin lapselle edes kymmenen minuutin iltasatu

Kirjailija Johanna Hulkon mielestä iltasatujen lukeminen lapsille on arvokas hetki sekä aikuiselle että lapselle. Lukutuokion ei tarvitse olla pitkä, mutta iltasadun ajan aikuinen on lapselle läsnä sataprosenttisesti.

Kuva: Soile Suvanto / Yle

Pienimmille koululaisille iltasatuja luetaankin kirjailija Johanna Hulkon mukaan mukavasti, mutta neljäs-kuudesluokkalaisille vanhemmat lukevat ääneen enää harvoin.

- Kysellessäni kouluvierailuilla asiaa, vain yksi tai kaksi kättä nousee ylös. Kun esitän jatkokysymyksen, että kuinka moni haluaisi vanhempien lukevan heille iltaisin, lähes kaikki viittaavat.

Johanna Hulkko näkisi kernaasti, että vanhemmat ottaisivat lasten toiveen huomioon.

- Me vanhemmat vietämme lasten kanssa paljon sellaista aikaa, jolloin teemme samaan aikaan jotain muuta. Luemme jotain tabletilta, olemme Facebookissa tai katsomme toisella silmällä telkkarisarjaa ja lapset kulkevat siinä ikään kuin rinnalla. Yhteisessä iltasatuhetkessä on sekin arvo, että silloin aikuinen on sataprosenttisesti läsnä lapsen kanssa.

Lukuhetken ei tarvitse Hulkon mielestä olla välttämättä pitkä.

- Jos me joka päivä olemme kymmenen minuuttia ihan täysillä toistemme kanssa, niin jo se on hienoa.

Lasten tärkeää lukea myös itse

- Siinä oppii kielen ikään kuin vahingossa ja saa monenlaisia kansalaistaitoja. Lukeminen kehittää lasten empatiataitoja. Lukiessa kokee turvallisessa ympäristössä suuria tunteita ja oppii ymmärtämään ja hallitsemaan niitä. Lukeminen on tietysti myös hauskaa, Hulkko sanoo.

Johanna Hulkko kirjoittaa parhaillaan kouluikäisille suunnattua kirjasarjaa Geoetsivät. Sarjan kaksi ensimmäistä osaa on julkaistu, kolmas osa on valmiina ja neljännen osan kirjoittaminen on juuri alkamassa. Geoetsivät -kirjasarja kertoo viidestä lapsesta, jotka seikkailevat Nokialla.

Kun esitän jatkokysymyksen, että kuinka moni haluaisi vanhempien lukevan heille iltaisin, lähes kaikki viittaavat.

Johanna Hulkko

- He harrastavat geokätköilemistä, menevät kätköille ja siinä matkalla tapahtuu monenlaista seikkailua.

Geoetsivät elää nykyajassa

Geokätköily on jo sinänsä oma seikkailunsa ja lisäksi tarinoissa selvitellään esimerkiksi metsästä löytyneen rahakäärön arvoitusta.

- Geokätköilyn tuominen mukaan kirjasarjaan lähti oman perheemme harrastuksesta. On ollut hauska nähdä, kuinka omat lapset ovat nauttineet toisaalta luonnossa liikkumisesta ja toisaalta kätköjen etsimisestä ja löytämisestä.

Geoetsivät on kirjasarja, joka elää nykyajassa: arkea ovat kännykät, netti ja gps-paikantimet.

- Vaikka tässä on nykyaikainen tekninen ulottuvuus, niin kyseessä on kuitenkin aika perinteinen lasten seikkailusarja. Tärkeää on se, että lapset elävät omaa elämäänsä ja aikuiset näyttäytyvät lapsen vinkkelistä hiukan omituisina. Tärkeintä ovat lasten väliset suhteet ja heidän oma maailmansa.

Kirjasarjat koukuttavat

Kotimaiset kouluikäisille suunnatut etsiväkirjasarjat ovat varsin harvinaisia.

- Ehkä ulkomainen tarjonta on kuitenkin niin suurta. Ja toisaalta ne vanhat Viisikotkin löytyvät vielä kirjastojen hyllyistä.

Kirjasarjat koukuttavat usein sekä nuoremmat että vanhemmat lukijansa.

- Kirjasarjoissa ehkä koukuttaa se, että ihmismieleen kuuluu halu tietää lisää. Mukavan lukukokemuksen jälkeen toivomme saavamme kokea vastaavan uudestaan. Omasta lapsuudestani muistan, että oikein ärsyynnyin, jos hyvä kirja ei ollutkaan sarja, Hulkko naurahtaa.