Venäjän verkossa: Suomi - rosvojen maa

Suomea koskenut aselepo Venäjän mediassa on päättynyt ja vanha meno jatkuu: Venäläisäitejä kohdellaan kaltoin, maksullisista venakoista pidetään viranomaisrekisteriä, ympäristöterroristeja paapotaan ja dosentti pohjustaa Suomelle paikkaa Euraasian liitossa. Vilpitöntä iloa on naapurin mediassa aiheuttanut vain Heidi Hautalan ero. 

Venäjän verkossa
Grafiikka.
Sergei Chirkov / EPA / YLE Uutisgrafiikka

Neljä viikkoa sitten arvelin, että Venäjän median Suomea koskevan kielenkäytön siivoaminen jäisi lyhytaikaiseksi ilmiöksi. Ennuste osui oikeaan.

Lokakuun alussa palattiin jälleen entisiin teemoihin, joille antoi lisäpotkua Greenpeacen aktivistien tempaus venäläistä öljynporauslauttaa vastaan sekä asian oikeuskäsittely Murmanskissa.

Lokakuun kahden ensimmäisen viikon aikana tätä teemaa käsiteltiin Venäjän mediassa enemmän kuin kaikkia muita Suomeen liittyneitä teemoja yhteensä.

Aluksi raportointi oli neutraalia, mutta mitä voimakkaammaksi kansainvälinen arvostelu kävi, sitä kiihkeämmin Venäjän media ryhmittyi puolustamaan maansa viranomaisten menettelyä.

Merirosvous kelpasi medialle

Kävin läpi yli 30 asiasta laadittua uutista tai arvioita – yhtenä ainoana päivänä, lokakuun kuudentena, niitä ilmestyi tusinan verran. Yhdessäkään ei kyseenalaistettu sitä, olisiko merirosvous ollut oikea ja kohtuullinen rikosnimike, jonka mukaan oikeutta olisi pitänyt käydä.

Yhdessä ainoassa jutussa kysymys esitettiin, mutta silloinkin mutkan kautta. Kyseessä oli radioasema Eho Moskvyi, joka lokakuun 10. siteerasi (siirryt toiseen palveluun) Venäjän ihmisoikeusneuvoston puheenjohtajaa Mihail Fedotovia, jonka mielestä aktivistien syyttäminen merirosvouksesta oli järjetöntä.

Kun sitten rikosnimikettä tällä viikolla muutettiin niin, että merirosvouden sijasta aktivisteja syytettiin huliganismista, muutoksen syynä ei ainakaan ollut venäläisen median kriittinen raportointi.

Tähän onnettomaan sotkuun sekoittui väistämättä myös ministeri Heidi Hautalan ero. Sen syyksi esitettiin yksioikoisesti hänen Greenpeacelle osoittamansa tuki.

Kun siis Suomessakin Greenpeacen toimien puolustaminen johti peräti ministerin eroon, venäläisen lukijan silmissä se oli vakuuttava todiste siitä, että Venäjän viranomaiset olivat toimineet asiassa oikein.

”Hautala tuki terroristeja”

Ministeri Hautalaa jo pitkään vainonnut toimittaja Nadežda Jermolajeva näki erossa laajempiakin ulottuvuuksia.

Hänen silmissään siintää jo Venäjän turvallisuuspalvelua ärsyttävän Kavkaz center -sivuston sulkeminen. ”Hautalan jätettyä politiikan tšetšeeni-aktivistien asemat horjuvat ja tuskinpa he voivat rankaisematta toimia rikollisella sivustolla”, hän julisti.

Toimittaja Jermolajeva on myös jatkanut Suomen viranomaisten harjoittamien laittomuuksien paljastamista Venäjän hallituksen lehdessä Rossijskaja gazetassa (siirryt toiseen palveluun). Tällä kertaa kyse on laittomasta henkilörekisteristä, jonka olemassaoloa suomalaiset itse peittelevät.

Luetteloon listataan venäläisiä naisia, jotka ”saattavat mahdollisesti olla prostituoituja”. Toimittajalle kerrotun mukaan tiedot kerätään niin, että suomalaiset paikallispoliisit soittelevat naisten aviomiehille ja pyytävät tietoja näiden vaimoista.

Jermolajevan usein käyttämä lähde Johan Bäckman on puolestaan antanut suurpolitiikkaa sivuavan haastattelun Moskovski komsomoletsille (siirryt toiseen palveluun). Hän viittaa siinä Yhdysvaltain budjettikriisiin ja uskoo sen vakuuttaneen suomalaiset siitä, että Suomen tie ei ole Amerikka vaan Euraasia.

Ongelmaksi on hänen mukaansa muodostanut se, että Suomen media estää tiedottamisen Euraasian liitosta, mutta kirjoittaa paljon Euroopan unionista. Lähentyminen Venäjään on kuitenkin jo käynnissä, hän vakuuttaa.

Myös Suomen kansan vanha ystävä Vladimir Žirinovski on pitkästä aikaa antanut kuulua itsestään. Greenpeacen iskun innoittamana hän on antanut radioasema Kommersant-FM:lle pitkän haastattelun (siirryt toiseen palveluun), jossa käsitellään ulkomaisia provokaatioita.

Niistä tunnetuin, ”kaiken pahan alku ja juuri” oli hänen mukaansa bolševikkivallankumous, jota hän kutsuu ”ensimmäiseksi oranssivallankumoukseksi”.

Sen toteuttivat, niin, ketkäpä muut kuin suomalaiset. ”Eivät siellä mitkään työläiset vallanneet Talvipalatsia”, Žirinovski sanailee, ”kaiken tekivät suomalaiset erikoisjoukot”.

Suomalainen hyvässä seurassa

Asiallista asiaa Suomesta on puolestaan julkaissut Izvestija lokakuun 8. päivän erikoisliitteessään (siirryt toiseen palveluun).

Pitkissä artikkeleissa käsitellään muun muassa Kouvolan kehitysnäkymiä, selvitellään suomalaisen koulutuksen menestyksen syitä, suomalais-ugrilaisten kansojen veljeyttä, ympäristöasioita sekä naisten asemaa.

Viimemainittuun teemaan liittyen on syytä todeta, että paikallislehti Delavoi Peterburg on julkaissut erikoisliitteen, jossa esitellään Pietarin kaupungin 50 vaikutusvaltaisinta naista. Listauksen ykköseksi lehti nostaa kaupungin sosiaaliasioista vastaavan varakuvernöörin Olga Kazanskajan.

Ainoana ulkomaalaisena henkilönä listalle on kelpuutettu Suomen Pietarin pääkonsuli Pirjo Tulokas. Siitä hänelle onnittelut.

Lopuksi uutinen uudenlaisesta ulkopoliittisesta aluevaltauksesta. Uutistoimisto Regnum kertoi 8.10. (siirryt toiseen palveluun), että Venäjän Tatarstanissa oli pidetty huipputapaaminen, johon osallistuivat osavaltion presidentti Rustam**Minnihanov** ja Rovion markkinointijohtaja Peter Vesterbacka.

Neuvoteltiin liikunnanopetuksesta ja tarkasteltiin mahdollisuutta rakentaa tässä tarkoituksessa Kazaniin Angry Birds –teemapuisto. Tatarstanin johto lupasi kaiken tukensa hankkeen toteuttamiselle.

Venäjän verkossa jälleen neljän viikon kuluttua