1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsi antaa kuljetustukea Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamisessa

Ruotsi lähettää kuljetuskoneen ja kahdenkymmenen hengen lento-osaston Kyprokselle. Operaatio jatkuu ainakin vuoden loppuun.

Ulkomaat

Ruotsi avustaa Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamisessa kuljetuskoneella. Ruotsin hallitus päätti lähettää Hercules-kuljetuskoneen, jolla on tarkoitus kuljettaa kalustoa ja henkilökuntaa Kyprokselta. Kemiallisten aseiden kieltojärjestön ja YK:n yhteisellä operaatiolla valvotaan Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamista. Tavoitteena on että aseet on tuhottu ensi vuoden puoliväliin mennessä.

Operaatiolle on perusteilla tukikohta Kyprokselle. Ruotsalaiskone auttaisi kuljetuksissa Beirutiin, josta henkilökunta ja kalusto kuljetetaan Syyriaan maanteitse. Syyrian pääkaupungin Damaskoksen lentokentän liepeillä on viime päivinäkin taisteltu, joten kenttää ei voi käyttää kuljetuksiin.

Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamisen alkuvaihe on kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n mukaan sujunut suunnitelmien mukaisesti. Syyrian odotetaan pian antavan tarkennetut tiedot aseistaan. Sillä on aikaa sunnuntaihin toimittaa tiedot, mutta OPCW:n mukaan työ saatetaan saada valmiiksi etuajassa.

Lue seuraavaksi