1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanha koeraha on keräilijälle superharvinaisuus

Koerahojen keräily on yksi numismaatikkojen erityisalueista. Koerahoja ovat esimerkiksi liikenteeseen laskemattomat vuosiluvulla olevat rahat. Koerahat ovat todellisia keräilyharvinaisuuksia, sillä niitä voi olla jäljellä vain yksittäisiä kappaleita. Joensuussa on näytillä 1800-luvun harvinaisuuksia.

Kotimaan uutiset
1 pennin koeraha vuodelta1863
1 pennin koeraha vuodelta1863. Näitä on tiedossa vain yksi kappale.Teemu Kortelainen / Pohjois-Karjalan Numismaatikot ry

Vahat ja uudemmatkin koerahat ovat sellaisia rahoja, joita ei ole käytetty maksuliikenteessä. Ne ovat esimerkiksi virallisella leimalla, tai käyttöön hyväksyttävästä poikkeavalla leimalla varustettuja rahoja. Niiden keräilyarvo on suuri jo sekin vuoksi, että niitä on liikkeellä vain yksittäiskappaleita, jopa vain yksi.

Varsinaisesti koerahat kuuluvat rahapajoille ja museoille, mutta niitä on ajan myötä kulkeutunut myös rahapajojen ulkopuolelle. Raha on päätynyt pajan ulkopuolelle esimerkiksi siten, että rahapajan johtaja tai lyönnistä vastaava henkilö on halunnut rahan myös itselleen ja hänen jälkeläisensä ovat saattaneet sen markkinoida tietämättä tarkemmin sen historiaa.

Arvokkaita ja vähemmän arvokkaita koerahoja

Koerahat ovat arvokkaita numismaatikoille siksi, että niitä tehdään yleensä vain muutama, tai ainoastaan yksi kappale. Rahan arvo riippuu siis harvinaisuudesta, mutta myös rahan kunnolla on suuri merkitys esimerkiksi huutokauppahinnalle.

Tavallinen 5 pennin raha vuodelta 1865 voi olla arvoltaan muutamia euroja, kun taas käyttämättömän (lyöntikiiltoisen) kolikon arvo voi olla yli 1000 euroa.

Myynnissä liikkuu myös vähäarvoisia koerahoja. Markkinoilla on kirjava tarjonta esim. testieuroja, joita tehtiin ennen eurokauden alkua vuosina 1996-1999 sekä kolikoina, että seteleinä. Euromaiden sisällä valmistajina voivat olla kaupungit ja yksityiset yritykset, joiden leimasimet eivät ole virallisia, Näitä testieuroja kerätään ja niitä lienee kolikkopuolella keräilijöiden hallussa joitakin satoja ja seteleitä yli 500 kpl.
Hinnat jäävät 5-50 e/kpl.

Myös ”väärennettyjä” koerahoja liikkuu

Kaikkea arvokasta ja erikoista väärennetään, niin myös koerahoja, kertoo Pohjois-Karjalan Numismaatikkojen varapuheenjohtaja ja näyttelyvastaava Timo Ruotsalainen:

- Esimerkiksi Joensuussa näytteillä oleva 75 penniä vuodelta 1863 on rahapajan johtajan Veikko Helteen teettämä alaisillaan 1950-luvulla.

75pennin koeraha vuodelta186
75pennin koeraha vuodelta1863 on "väärennetty" koeraha.Teemu Kortelainen / Pohjois-Karjalan Numismaatikot ry

- Helle käytti 1860-luvulla valmistettua meistiä ja teetätti arviolta 10-20 kpl, joista osa kulkeutui rahapajan ulkopuolelle keräilypiiriin. Rahasta tuli myös harvinaisuus ja arvokas, kertoo Ruotsalainen.

Joensuussa esillä 150 vuotta piilossa olleita yksilöitä

Joensuu Areenassa viikonvaihteessa järjestettävässä tapahtumassa on esillä keräilyalan superharvinaisuuksia:

- Näyttelyn 1800-luvun koerahat ovat olleet piilossa 150 vuotta. Koerahat ovat vuosilta 1863-1866 ja kaikki ovat erittäin harvinaisia. Joukossa on uniikkikappaleitakin, sanoo Timo Ruotsalainen.

Esimerkiksi näytteillä olevasta yksityiskokoelman 1 pennin (1863) rahasta on tiedossa vai yksi kappale. Niin ikään Joensuussa esillä oleva 10 pennin koeraha löytyy näyttelyn lisäksi vain Suomen kansallismuseosta ja Eremitaasista. Lisäksi yksi kappale on yksityiskokoelmissa.

Koerahaharvinaisuuksia ja muita numismatiikan helmiä on esillä Antiikki ja Keräily –tapahtumassa Joensuu Areenassa 26. – 27.10.

Lue seuraavaksi