Murre on alati muuttuvaa matematiikkaa

Laitilalainen 75-vuotias Aila Vuorinen julkaisee murretarinoita sisältävän esikoisteoksensa ensi viikolla. Hän toivoo kaikille murteille pitkää ikää, mutta pelkää niiden häviävän joka puolella jylläävän fingelskan alle.

kulttuuri
Aila Vuorisen tyttärentytär Rosanna Kuivalainen ja Aila Vuorinen Kuivalaisen piirtämänä.
Aila Vuorisen tyttärentytär Rosanna Kuivalainen ja Aila Vuorinen Kuivalaisen piirtämänä.Sanatoimisto Hulimaa

Raumavoittosel Laitla murttel _tarinoita kertova Aila Vuorinen on itsekin yllättynyt, että omista jutuista on nyt syntynyt kirja. _Mää ja muu _on täynnä napakoita juttuja eli _typistetyi tarinoi.

- Voitin vuonna 2003 murteella puhumisen Suomen mestaruuden. Sekin tapahtui vähän vahingossa! Siitä lähtien olen kuitenkin kertonut ja tehnyt tarinoita enemmän. Oikeastaan nämä jutut on puhuttavaksi tarkoitettuja, mutta nyt ne tulevat sitten kirjaan, Vuorinen sanoo.

Mielestäni murre on yhteenlaskua eli oma kieleni on sekoitus oman äitini ja isäni puhetta.

Aila Vuorinen

Kirjan kuvituksesta vastaa tyttärentytär Rosanna Kuivalainen. Esikoiskirjailija kokee, että jo kuvat yksistään ansaitsisivat tulla julkaistuiksi.

- Lastenlasten mielestä nämä minun juttuni ovat hupaisia ja Rosannalla on niin elävä viiva. Kuvat ovat niin hyviä, että siksi oikeastaan suostuin koko kirjan julkaisuun.

Äiti Raumalta ja isä Laitilasta

Aila Vuorinen sanoo oman murteensa olevan sekoitus raumalaista ja laitilalaista kieltä.

Tämä englannin ote kielessä vaan vahvistuu ja se on jatkossa sitä fingelskaa!

Aila Vuorinen

- Mielestäni murre on yhteenlaskua eli oma kieleni on sekoitus oman äitini ja isäni puhetta. Puhun jotenkin niitä molempia siellä puolessa välissä ja ihan omaa murrettani - en ollenkaan mitään puhdasta murretta!

Vuorinen sanoo havainneensa, että kiinnostusta murteisiin on lähinnä iäkkäämmillä ihmisillä. Hän toivoo, että innostusta murreasioissa löytyisi nuoremmiltakin.

- Pelkään, että murretta puhutaan jatkossa aina vain vähemmän. Tämä englannin ote kielessä vaan vahvistuu ja se on jatkossa sitä fingelskaa! Vuorinen päivittelee.

Niinhän se kieli elävänä pysyy, että on kertojia ja kuuntelijoita. Ja puhujia, jos joku kysyy!

Aila Vuorinen

- Niinhän se kieli elävänä pysyy, että on kertojia ja kuuntelijoita. Ja puhujia, jos joku kysyy!

_Vuarise muar _tekee tarinakirjallaan oman osuutensa, jotta murteet pysyisivät ihmisten huulilla ja puheenaiheina. Ylenpalttista ylistystä tai kehuja esikoiskirjailija ei keneltäkään kaipaa. Ei edes esikoisen julkistustilaisuudessa.

- Mää olen hyvin arkinen ihminen ja tykkään hyvin koruttomist kirjotuksist, Vuorinen kiteyttää.

Aila Vuorisen esikoisteos Muu ja Mää - typistetyi tarinoi, julkaistaan Laitilan kirjastossa 29.10.2013 kello 18-20. Tilaisuus on kaikille avoin. Paikalla Heli Laaksonen haastattelee kirjailijaa ja Tuula Amberla yhtyeineen musisoi.