1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Siwa-ryöstäjä unohti kommandopipon – ryhtyi kiskomaan sitä päähän kesken ryöstön

Pienten kauppojen ryöstöt ovat kääntyneet jälleen syksyllä kasvuun. Ammattirikollisista ei ole kyse, vaan varas saattaa palata ryöstön jälkeen rikospaikalle muina miehinä seuraamaan jälkipuintia. Jotkut haluavat yöksi putkan lämpöön. Palvelualojen ammattiliitto PAM lopettaisi yksintyöskentelyn, Suomen Lähikauppa on eri mieltä.

ilmiöt
Siwa-myymälä Kotkan Korelassa
Korelan Siwa ryöstettiin keskiviikkona Kotkassa.Satu Krautsuk / Yle

Pikkukauppojen ryöstöt noudattavat yleensä tiettyä kaavaa: ryöstäjä joko vaatii rahaa esimerkiksi puukolla uhaten tai varastaa olutta. Ryöstösaalis on yleensä hyvin pieni, korkeintaan parisataa euroa.

– Pimeät ja kylmät illat houkuttelevat varkaita. Osa heistä haluaa vain lämpimän yösijan putkassa. Kiinnijäämisellä ei aina ole väliä, kertoo Suomen Lähikaupan turvallisuuspäällikkö Janne Ahtoniemi.

Ryöstäjät eivät ole mitään ammattirikollisia, sillä 80-90 prosenttia varkaista jää kiinni muutaman päivän sisällä. Kokemattomuudesta kertoo myös varkaiden käytös ryöstön yhteydessä. Moni erehtyy palaamaan rikospaikalle.

– Pohjanmaalla ryöstäjä unohti vetää kommandopipon päähänsä. Hän ryhtyi sitten kiskomaan sitä päähän kesken ryöstön. Joskus sattuu myös tilanteita, joissa varas tulee ryöstön jälkeen kauppaan muina miehinä seuraamaan tapauksen jälkipuintia – ja jää kiinni.

Esimerkiksi Siwa-kauppojen ryöstöt lisääntyvät yleensä syksyisin. Tämä siitäkin huolimatta, että Suomen Lähikaupassa on satsattu viime vuodesta lähtien mm. kameravalvonnan tehostamiseen. Kauppoihin on kaavailtu myös ryöstöjä ehkäisevää suljettua kassajärjestelmää, mutta se on vielä työn alla.

Osa myyjistä lähtee ryöstäjän perään

Pikkukauppojen myyjillä on yrityksestä riippuen käytössään erilaiset hälytysjärjestelmät, joiden avulla vartija kutsutaan paikalle. Heille annetaan myös turvallisuuskoulutusta.

Isot yritykset kyllä ohjeistavat työntekijöitään, mutta ei siinä voi kaivaa kansioita esiin ja alkaa lukea ohjeita, kun tulee tilanne päälle.

Juha Lehtonen

– Isot yritykset kyllä ohjeistavat työntekijöitään, mutta ei siinä voi kaivaa kansioita esiin ja alkaa lukea ohjeita, kun tulee tilanne päälle, sanoo Palvelualojen ammattiliitto PAMin toimitsija Juha Lehtonen.

Usein myyjä on ryöstäjiä vastassa yksin. Reagointi on hyvin yksilöllistä.

– Tietysti se pelottaa, kun osoitetaan puukolla. Jotkut joutuvat sairauslomalle, toiset eivät uskalla palata enää ollenkaan töihin. Toisaalta joku saattaa lähteä juoksemaan ryöstäjän perään, vaikka se on kielletty, Lehtonen luettelee.

"Ongelman juuret yhteiskunnan rakenteessa"

PAM pitää edelleen yksintyöskentelyä suurimpana syyllisenä pikkukauppojen turvallisuusongelmiin. Lehtonen arvioi, että esimerkiksi S-ryhmän Sale-kaupoissa yksintyöskentelyä on vähemmän kuin Siwoissa.

– Ongelma ei poistu ennen kuin yksintyöskentely kielletään. Olemme suositelleet kieltoa, muuta emme voi tehdä.

Aluehallintovirasto voi halutessaan antaa määräaikaisia yksintyöskentelykieltoja pikkukaupoille, mutta ainakaan Etelä-Suomessa näin järeisiin keinoihin ei ole lähdetty.

Suomen Lähikaupan turvallisuuspäällikön Janne Ahtoniemen mielestä yksintyöskentelyä ei voi yksin syyttää, vaan ongelman juuret ovat syvemmällä yhteiskunnan rakenteessa.

– Yksintyöskentelyn lopettaminen ei ratkaise tätä ongelmaa. Työntekijä on ollut yksin kaupassa alle puolessa tänä vuonna tehdyistä ryöstöistä. Koko yhteiskunnassa pitäisi tapahtua suuri rakenteellinen muutos, joka vähentäisi päihde- ja velkaongelmia.

Lue seuraavaksi