1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Kuolevakin voi haluta kommentoida Kauniita ja rohkeita"

Tampereella toimiva Pirkanmaan Hoitokoti jakaa saattohoito-osaamistaan. Neljännesvuosisadan kokemuksella Hoitokodissa tiedetään, että kuoleva kaipaa usein ihan tavallista juttuseuraa.

Kuva: Marko Melto / Yle

Hoito- tai sosiaalialan töihin lähtevä voi odottaa kohtaavansa jossain vaiheessa kuolevan ihmisen. Esimerkiksi nuorelle sairaanhoitajalle kyseessä voi kuitenkin olla kova paikka, jonka jättämät jäljet tuntuvat vielä vuosikymmeniä myöhemmin.

Näin kävi myös Nokian Hoivakodissa työskentelevälle Sirpa Hartikaiselle.

- Olin silloin sairaalassa töissä. Kerran se sitten tapahtui - piti mennä huoneeseen, jossa oli kuoleva ihminen. Kyllä minua silloin pelotti.

Kuolevan vierelle ajan kanssa

Sairaanhoitaja Sirpa Hartikainen osallistuu Pirkanmaan Hoitokodissa ammattilaisten saattohoitokoulutukseen. Vuodet ovat helpottaneet hänenkin työtään, mutta usein kuoleva tarvitsisi enemmän tukea ja läsnäoloa.

Omaiset tarvitsevat paljon tukea, ja lähtevänkin kanssa pitäisi olla.

Sirpa Hartikainen

- Monesti hoitaja haluaisi olla siinä pitempään. Omaiset tarvitsevat paljon tukea, ja lähtevänkin kanssa pitäisi olla.

Pirkanmaan Hoitokodissa on paljon asiantuntemusta, mutta paikka hoitaa vain viidenneksen maakunnan saattohoitopotilaista. Osaamista ja tietoa hoitoketjusta pitääkin jakaa laajemmalle - muun muassa vanhustyöhön ja sairaanhoitoon.

Tästäkin syystä sai alkunsa Hoitokodin 25-vuotisjuhlavuoden kunniaksi aloitettu koulutusohjelma, kertoo johtaja Tiina Surakka.

- Lähdemme pohtimaan yhdessä, miten kuolevaa ihmistä hoidetaan ajasta ja paikasta riippumatta.

Vapaaehtoisia mukaan rohkeammin

Pirkanmaalla pohditaan parhaillaan myös saattohoitopotilaan palveluverkon selkeyttämistä. Usein saattohoitopotilaan omaiset olettavat, että hyvää hoitoa saa vain Hoitokodin kaltaisista erikoisyksiköistä.

Kuolevallakin ihmisellä on oikeus siihen, että hän saa kommentoida vaikka Kauniita ja rohkeita.

Tiina Surakka

- Ihmisten pitäisi rohkeammin kysyä esimerkiksi omasta terveyskeskuksestaan tai palveluasumisen puolelta, mitä palveluja on tarjolla. Uskon, että ammattilaiset haluavat hoitaa hyvin ja hakea ratkaisuja, Tiina Surakka sanoo.

Pirkanmaan Hoitokodissa ajatellaan, että eräs ratkaisu on vapaaehtoisten ottaminen rohkeammin mukaan toimintaan. He voivat tehdä sitä työtä, jota kuolevan omaiset eivät vaikeassa tilanteessa ehkä jaksa.

- Kuolevakin voi haluta kommentoida vaikka Kauniita ja rohkeita. Vapaaehtoistyöntekijä on hyvä apu siihen - ihmettelemään normaalia arkea.