FT: Glaxon myynti kärvistelee Kiinassa - lääke-edustajat eivät tiedä, miten käyttäytyä

Lääkeyritykset ovat Kiinassa varpaillaan viranomaisten lahjustutkimusten vuoksi. Yritykset eivät hevin valtavilta markkinoilta lähde, vaikka eivät enää tiedäkään, mitkä säännöt pätevät.

talous

Brittiläisellä lääkevalmistajalla GlaxoSmithKlinella on Kiinassa todellinen ongelma, kirjoittaa Financial Times.

Ongelma juontaa juurensa siihen, että Kiinan viranomaiset ovat ottaneet lääkeyritykset erityistarkkailuun lahjonnan varalta. Ennen sääntöjen kiristystä lääkärien palkitseminen reseptin kirjoittamisesta on ollut puoliksi julkista, puoliksi peiteltyä, sanoo FT:n nimettömänä haastattelema lääke-edustaja.

Lehden mukaan viranomaisten uudet käytännöt ja pelkät todentamattomat lahjomissyytökset ovat puraisseet lääkemyyntiin kipeästi.

Vuoden kolmannella neljänneksellä Glaxon myynti laski Kiinassa 60 prosenttia vuodentakaisesta, koska poliisitutkinta häiritsee lääkejätin toimintaa.

Viime vuonna Kiinan osuus Glaxon lääke- ja rokotemyynnistä kehittyviin maihin oli 15 prosenttia, nyt enää puolet tästä. Kaikkiaan kehittyvien maiden osuus myynnistä oli heinä-syyskuussa 20 prosenttia.

Myynti muuttui vaisuksi poliisin pelossa

Lehden syyskuussa haastatteleman lääke-edustajan mukaan osa lääkäreistä on pitänyt lääkeyrityksen maksamaa palkkiota asiaan kuuluvana palkanlisänä eikä ole hevin määrännyt lääkettä ilman jonkinlaista korvausta - paitsi jos kilpailevaa tuotetta ei todellakaan ole.

Niinpä markkinoilla vallitseekin nyt laaja epätietoisuus siitä, miten kuuluu käyttäytyä, kun lääke-edustaja ja lääkäri kohtaavat.

Myös Sanofia, Novartista ja Eli Lillyä on Kiinassa syytetty pienipalkkaisten sairaalalääkäreiden laajasta lahjonnasta. Syytökset ovat usein epämääräisiä ja peräisin nimettömistä lähteistä.

Lääkeyritykset ovat kommentoineet lahjontaväitteitä hyvin varovaisesti. Yritykset ovat luvanneet, että ne tekevät yhteistyötä viranomaisten kanssa ja kitkevät ilmiselvät laittomuudet toiminnastaan.

Vaikka lääkemarkkinointi on muuttunut vallan vaisuksi poliisin pelossa, yritykset eivät siltikään halua lähteä Kiinan kasvavilta markkinoilta.

Financial Timesin haastatteleman rekrytointikonsultin mukaan bisneksen teko Kiinassa pelottaa useita yrityksiä tällä haavaa.

Siksi yritykset hakevat markkinointi- ja myyntitöihin nyt ihmisiä, jotka ymmärtävät Kiinan kieltä, kulttuuria ja markkinoita. Lisäksi keskitason markkinointijohdon taustat tutkitaan jopa kymmenen vuoden ajalta.