Hyppää sisältöön

Ruotsin Nato-keskustelu ottaa kierroksia

Sotatiedeakatemian seminaarissa kysyttiin onko Ruotsi sotilaallinen tyhjiö, jonka vain Nato voi täyttää.

Kuva Natoon kuuluvien maiden puolustusministerien kokouksesta Brysselissä kesäkuussa 2013. Kuva: Julien Warnand / EPA

Ruotsissa riittää tätä nykyä puhetta Natosta, vaikka suurimmat puolueet aihetta karttelevatkin. Maailma vietti eilen YK:n päivää, mutta Kuninkaallinen sotatiedeakatemia Ruotsissa päätti nostaa Nato-kissan pöydälle.

"Ruotsi sotilaallisena tyhjiönä - onko Nato ratkaisu", kuului seminaarin suorasukainen otsikko.

- Emme kykene enää puolustamaan koko maata kaikissa tilanteissa. Meiltä puuttuu vakuutus, jos jotakin tapahtuu, sanoi Ruotsin Nato-jäsenyyden kannattaja, valtiotieteen tohtori Mike Winnerstig.

"Jäsenyys lisäisi jännitteitä"

Päinvastoin, ilmoitti Ruotsin entinen Moskovan-suurlähettiläs Sven Hirdman. Jäsenyys sotilasliitosta heikäntäisi Ruotsin turvallisuutta.

- Venäjä sijaitsee missä sijaitsee ja sen asenne on tunnettu. Ruotsin jäsenyys johtaisi jännityksen kasvamiseen, sotaharjoitusten ja välikohtausten lisääntymiseen sekä kasvavaan epäluuloon, Venäjä-tuntija Hirdman sanoi.

Keskusteluun osallistui myös Nato-maa Norja. Maan puolusvoimien entisen komentajan Sverre Diesenin mukaan Ruotsin ja Suomen jäsenyys loisi luontevan ja vahvan pohjoismaisen yksikön sotilasliiton sisään.

Tutkimuslaitos FOI:n analyytikko Mike Winnerstig säestää, että liittoutumattomina Ruotsi ja Suomi aiheuttavat epävarmuutta pohjoisen Euroopan suhteen.

- Norja, Yhdysvallat tai Venäjä eivät tiedä, toimisivatko Suomi ja Ruotsi yhdessä länsimaiden kanssa sodan sattuessa, Mike Winnerstig sanoi.

Nato-kannatus kasvussa, vastustajia enemmistö

Nato-kannattajien itsevarmuus Ruotsissa on selvästi kasvussa. Sotavoimien leikkaukset ja uutisointi maan puutteellisesta puolustuskyvystä ovat nostaneet Nato-jäsenyyden kannatusta ruotsalaisten keskuudessa. Silti suurin osa ruotsalaisista sanoo jäsenyydelle edelleen kiitos ei.  

- Se on asiallisesti ottaen epäkysymys. Meistä ei tule Naton jäseniä, koska kansalaiset sitä eivät halua, sanoi entinen valtiosihteeri ja surlähettiläs Sven Hirdman.

Tuoreen kansainvälisen mielipidemittauksen mukaan Nato-jäsenyyttä kannattaa Ruotsissa 36 prosenttia vastaajista, kun lukema viime vuonna oli 24 prosenttia. Jäsenyyttä vastusti samassa kyselyssä 56 prosenttia vastaajista.