Katainen: Salakuuntelukohu ei saa vaarantaa vapaakauppaneuvotteluja

Pääministeri kertoo keskustelleensa liittokansleri Merkelin kanssa puhelimessa kymmenisen kertaa. Hänen tiedossaan ei ole, että Suomen johtoa olisi kuunneltu.

Ulkomaat
Jyrki Katainen
Yle

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) toivoo, että kohu Saksan liittokanslerin Angela Merkelin puhelimen kuuntelemisesta ei vaikuttaisi EU:n ja Yhdysvaltain välisiin vapaakauppaneuvotteluihin. Merkelin hallitusneuvottelukumppanin SPD:n puheenjohtaja Sigmar Gabriel sanoi aiemmin, että kuuntelu voi vaarantaa neuvottelut.

– Meille eurooppalaisille ja suomalaisille vapaakauppasopimuksen aikaansaaminen on erittäin tärkeää. Toivoisin, että nämä asiat eivät sotke sitä, Katainen sanoi EU-huippukokouksessa Brysselissä.

Kuuntelukohusta on tullut kokouksen ykköspuheenaihe. Kataisen mukaan johtopäätöksiä kannattaa tehdä vasta sitten, kun tiedetään, ovatko väitteet totta vai ei.

– Saksan ja Yhdysvaltain hallitukset selvittävät, mistä on kyse, Katainen sanoi.

Yhdysvallat ja EU selvittävät nyt jo aiemmin julki tulleita väitteitä siitä, että Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA olisi vakoillut EU:n edustustoa Washingtonissa ja YK:ssa. Katainen sanoo odottavansa tämän dialogin tuloksia.

Katainen ei ole kuullut, että Suomi olisi joutunut salakuuntelun kohteeksi. Angela Merkelin kanssa hän kertoi puhuneensa puhelimessa kymmenkunta kertaa, ja vaihtaneensa tekstiviestejä.