Kansanedustajat: Käsivarren kansallispuistohanke jäihin

Osa Lapin kansanedustajista vaatii Käsivarren kansallispuiston valmistelun lopettamista heti. Ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr.) mukaan puiston kohtalosta päätetään vasta kun asia on selvitetty perin juurin.

Kotimaa
Enontekiö kilpisjärvi kesakuu
Yle Sápmi

Heikki Autton (kok.) ja Simo Rundgrenin (kesk.) mielestä pitkään kestänyt selvitystyö pitäisi viheltää poikki sillä paikallinen väestö vastustaa hanketta. Ympäristöministerin mielestä puistoa vastustetaan enemmän Rovaniemellä kuin Kilpisjärvellä.

Kansanedustajat esittivät vaatimuksensa eduskunnan kyselytunnilla torstaina. He muistuttivat, että ministeri on vakuuttanut, että puistoa ei perusteta, mikäli paikallinen väestö ei hanketta tue. Autton ja Rundgrenin mielestä jo nyt on selvää, että puistoa ei Käsivarren alueelle haluta.

- Eikö tämä asia voitaisi nyt tehdä tässä eduskunnan edessä selväksi, että tätä Käsivarren kansallispuistoa ei tällä hallituskaudella olla perustamassa, vaati Autto.

Rundgren sanoi, että asia herättää paikallisesti ihmetystä. Hän myös paheksui sitä, että Metsähallitukselta tilatussa selvityksessä ei ole ollenkaan ole otettu huomioon sitä vaihtoehtoa, että puistoa ei perustettaisi.

- On kulunut kuukausia ja kuukausia ja tämä teidän myllynne jauhaa siellä, tuskaili Rundgren.

Ympäristöministeri sanoi, että hän on saanut Kilpisjärvellä myönteistä palautetta puistosta ja hän haluaa jatkaa keskustelua ennen kuin päätöksiä puoleen tai toiseen tehdään.

- Me halutaan käydä kaikki asiat kunnolla läpi, mennä takaisin juttelemaan ihmisten kanssa sinne Kilpisjärvelle.

Niinistö vakuutti jälleen, että puistoa ei perusteta mikäli luonnonsuojelutavoitteita ja paikallisten asukkaiden etuja ei kyetä yhdistämään.