Venäläisasiakkaiden reseptikäytännöt selviämässä

Selvitykset Itä- ja Kaakkois-Suomessa epäillyistä rikkomuksista lääkereseptien kirjoittamisessa ja lääkkeiden myynnissä venäläisasiakkaille ovat valmistumassa piakkoin.

Kotimaa

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon (kok.) mukaan epäillyt väärinkäytökset eivät johdu epäselvästä ohjeistuksesta. Ohjeistuksessa ei Risikon mukaan ole mitään vikaa.

Asia nousi esille eduskunnan kyselytunnilla torstaina. Kansanedustaja Hanna Tainio (sd.) tiedusteli onko ministeriön apteekeille ja lääkäreille antamaa ohjeistusta tarpeen tarkistaa, jotta kyseenalaista toimintaa ei enää tapahtuisi.

Kyseenalaiset tapaukset ovat lääkehuollon turvallisuudesta vastaavaan Fimean ja sosiaali- ja terveysalaa valvovan Valviran selvitettävänä ja tarkastettavana.

- Varmasti kohtapuolin pystytään myöskin vetämään johtopäätöksiä. Valitettavasti nämä ovat sellaisia salassa pidettäviä asioita joten en voi avata sitä mitä on tapahtunut, sanoi Risikko.

Itä- ja Kaakkois-Suomessa on määrätty ja myyty reseptilääkkeitä kyseenalaisella tavalla venäläisille asiakkaille.

Venäläisasiakkaiden apteekkeihin tuomia venäläisiä reseptejä on muutettu suomalaiseksi vaikka lääkärit eivät ole tutkineet potilaita. Reseptejä on toimitettu puhelinresepteinä.

Lääkkeitä saa määrätä vain lääkäri, joka on omalla tutkimuksellaan varmistanut lääkkeen tarpeen. Puhelinreseptin käyttö on rajoitettu poikkeustapauksiin.