1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Osa narkolepsiaan sairastuneista jäämässä korvauksitta Ruotsissa

Narkolepsian oireet on todettu liian myöhään, jotta korvauksia maksettaisiin.

Ulkomaat

Lähes 30 narkolepsiaan sikainfluenssarokotteesta sairastunutta ruotsalaista on jäämässä korvauksitta Ruotsissa. Näistä 19 on lapsia, kirjoittaa sanomalehti Svenska Dagbladet (siirryt toiseen palveluun).

Narkoleptikot ovat jäämässä korvauksitta, koska sairauden oireet todettiin liian myöhään. Korvauksia maksava vakuutusyhtiö Läkemedelsförsäkringen katsoo sairauden johtuvan rokotteesta vain, jos oireet puhkeavat kahdeksan kuukauden sisällä rokotteen ottamisesta. Lääkärit ovat kriittisiä rajan suhteen.

– Narkolepsia on erittäin harvinaista lapsilla. On hyvin epätodennäköistä, että nyt yhtäkkiä huomattavasti tavallista useampi sairastuu narkolepsiaan vuosittain, sanoo ylilääkäri ja lasten neurologian tohtori Tove Hallböök.

– Narkolepsian oireet ovat heikkoja, ja harvat ovat olleet tietoisia sairaudesta aikaisemmin. Voi ihan hyvin olla niin, että monet potilaista, sekä pikkulapset että teinit, ovat tarvinneet aikaa ymmärtääkseen, että heidän oireensa johtuvat narkolepsiasta.

Sairastuneiden ja heidän omaistensa pitää nyt yrittää todistaa, että narkoleptikoilla on ollut oireita jo, ennen kuin tauti on diagnosoitu, jotta he voivat valittaa vakuutusyhtiön päätöksistä.

Lue seuraavaksi