Vauvojen purukalusto puhkeaa esiin eri aikaan, jopa samassa perheessä

Toisella vauvalla voi olla jenkkihymy jo ennen 1-vuotissyntymäpäiväänsä, kun taas ikätoveri kipuilee vasta ensimmäistä hammastaan. Ilmiön taustalla ovat usean sukupolven takaa periytyvät geenit. Hammasharjaa on syytä käyttää ensimmäisestä hampaasta lähtien.

terveys
Vauva nauraa
YLE

Toisen perheen kymmenen kuukautta vanhalla vauvalla on jo seitsemän hammasta, kun naapurin puolitoistavuotias saa vasta ensimmäisensä. Jopa saman perheen lapsilla hampaat voivat puhjeta aivan eri tahtia, vaikka kiinteään ravintoon siirrytään samaan aikaan.

Ympäristön vaikutusten sijaan hampaiden ilmestymisen määrittävät geenit. Hampaat eivät kuitenkaan periydy suoraan sukupolvelta seuraavalle vaan geenit voivat hypätä jonkin sukupolven yli.

- Hampaat eivät periydy suoraan edelliseltä sukupolvelta alaspäin. Geeniyhdistelmä voi periytyä usean sukupolven takaa ja siksi saman perheen lapsilla, jopa kaksosilla, hampaat voivat puhjeta eri aikaan, kertoo Lahden kaupungin vastaava ylihammaslääkäri Markku Mikkonen.

Olipa hampaita yksi tai enemmän, suun pesu kuuluu myös vauvan iltarutiineihin. Suu pysyy terveenä vain, jos se on puhdas, muistuttaa Mikkonen.

- Äidilläni oli tapana hokea, että köyhä saa olla, mutta ei likainen. Se kuvaa mielestäni 1900-luvun alun ajatusmaailmaa. Suomesta saatiin lapsikuolleisuus pienenemään jokseenkin Euroopan pienimmäksi, kun luotiin neuvolaverkosto ja opetettiin vanhemmat huolehtimaan hygieniasta.

Äidilläni oli tapana hokea, että köyhä saa olla, mutta ei likainen.

Markku Mikkonen

Lapsi kannattaa totuttaa suun puhdistukseen samalla, kun opitaan muita hygieenisiä tapoja kuten käsienpesu.

- Kun ensimmäinen hammas sitten tulee, sitä pestään, Mikkonen sanoo.