Hyppää sisältöön

Putin: Ukrainan on valittava EU:n ja Venäjän välillä

Ukrainalla on vaikea valinta, kun sen on päätettävä, suuntautuako Euroopan unioniin vai Venäjälle. Vladimir Putinin mukaan molemmat suunnat ovat mahdottomia.

Ukraina ei voi olla mukana Venäjän johtamassa euraasialaisessa tulliliitossa, jos se tekee Euroopan unionin kanssa vapaakauppasopimuksen. Venäjän presidentti Vladimir Putin esitti maansa kannan Euraasian taloudellisen neuvoston kokouksessa Minskissä, Valko-Venäjällä.

Ukraina on neuvotellut jo usean vuoden ajan ns. assosiaatiosopimuksesta EU:n kanssa. Sopimus pitäisi sisällään mm. vapaakauppaoikeuden.

Jos sopimus hyväksytään, Ukraina sopeutuisi EU:n tullisäädöksiin, joten se joutuisi poistamaan suurimman osan maahan tuotujen tuotteiden tullitariffeista. Putinin mielestä tämä tarkoittaisi, ettei Ukraina voisi olla mukana Venäjän, Valko-Venäjän ja Kazakstanin muodostamassa tulliunionissa.

Kun torstaina Minskissä pidetyssä tiedotustilaisuudessa asiasta kysyttiin, Putin vastasi, että hänen mielestään Ukrainalle olisi mahdotonta olla mukana molemmissa liitoissa.

- Sellainen markkinoiden avoimuus on vaarallista meille ja se olisi mahdotonta hyväksyä myös tämänhetkisessä taloustilanteessa, Putin sanoi.

Putin painotti, ettei Venäjä ota kantaa Ukrainan pyrkimykseen lähestyä Euroopan unionia.

- Ei se ole meidän asiamme, se on Ukrainan kansan, sen presidentin, parlamentin ja hallituksen asia, hän totesi. Putin muistutti Venäjän tekemästä aloitteesta, jonka mukaan Portugalista Vladivostokiin muodostettaisiin yhtenäinen euraasialainen talousalue.

Jos Ukraina jäisi pois Euraasian tulliliitosta, menettäisi se nyt nauttimansa kauppaetuudet näissä maissa. Venäjä ei kuitenkaan boikotoisi ukrainalaisia tuotteita, Putin vakuutti.

Uutistoimisto Ria-Novostin mukaan Venäjä on viime aikoina lisännyt painostustaan Ukrainaa kohtaan, jotta se liittyisi Euraasian tulliliittoon. Ukrainalla on siinä tarkkailijan asema, mutta se on samalla ilmaissut, ettei aio hakea täysjäsenyyttä.

.
.