1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Hulluus voitti Kanava-palkinnon

Vuoden 2013 Kanava-tietokirjapalkinnon voitti Petteri Pietikäisen teos Hulluuden historia. Palkintoraadin mukaan teos kertoo vavisuttavalla tavalla, kuinka hulluus on nyt ja aina osa ihmisyyttä.

Petteri Pietikäinen vastaanotti Kanava-palkinnon Kirjamessuilla 25. lokakuuta. Kuva: Yle

_Hulluuden historian _kirjoittaja professori Petteri Pietikäinen (s. 1964) on aate- ja oppihistorian professori Oulun yliopistossa. Hän on tutkinut aihepiiriä jo parinkymmenen vuoden ajan. Hän suunnittelee kirjaa suomalaisesta hulluudesta.

- Kuljin aikoinaan koulumatkan Oulun piirimielisairaala-alueen läpi ja naapurissamme oli sekä vankila että kasarmialue. Minua alkoi kai jo varhain kiinnostaa poikkeavuus, se miten ihmistä sopeutetaan, miten ihminen sopeutuu vallitseviin olosuhteisiin, Pietikäinen sanoo.

Aikakauslehti Kanavan ja Otavan kirjasäätiön viime vuonna perustama 10 000 euron Kanava-palkinto jaetaan vuoden parhaalle tietokirjalle. Palkintoraadin puheenjohtaja, Kanavan päätoimittaja Ville Pernaa, kehuu _Hulluuden historiaa _vavisuttavaksi teokseksi, joka kuitenkin on kirjoitettu inhimillisellä otteella.

- Teos avaa aivan uudenlaisen näkymän hulluuteen yhteiskunnassa ja sen hoitoyrityksiin eri aikoina. Se osoittaa kuinka sekä mielisairauksissa että niiden hoidossa kullakin ajalla on ollut omat muoti-ilmiönsä.

Kanava-palkinto Tieto-Finlandian rinnalle

Kanava-palkinto perustettiin viime vuonna Tieto-Finlandian rinnalle nostamaan esiin kaunokirjallisuuden varjoon usein jäävää tietokirjallisuutta. Ville Pernaan mukaan molempia palkinnoille on tilaa.

- Ne antavat lukuvinkkejä ja johdattavat vuoden parhaiden kirjojen pariin. Ja ne avaavat pelin keskustelulle: miten ihmeessä tuo teos voi olla ehdokkaana ja tämä toinen ei ole?