Kotileipurilla tulee olla kemiat kohdillaan

Kotikeittiöissä syntyy tätä nykyä mitä ihanimpia täyte- ja kuppikakkuja, unelmatorttuja ynnä muita leivonnaisia. Leivontabuumi näkyy myös nettiblogien ja televisio-ohjelmien huimassa määrässä. Ammattikondiittori on leivonta-alan myllerryksestä mielissään.

Kotimaa
Kondiittori Maria Ylikitti täytekakun vieressä
Kondiittori Maria Ylikittin omiin suosikeihin kuuluu asiakkaalle toteuttamansa topsy turvy-kakku.Kati Rantala / Yle

Sokeriruusut, taidokkaasti toteutetut monimutkaiset täytekakut ja mielikuvitukselliset leivokset eivät ole enää vain kondiittorien hyppysissä. Yhä useampi kotikokki värkkäilee taidokkaasti leivonnaisia kahvipöytään. Murros on tapahtunut viimeisen vuosikymmenen aikana leipomisbuumin vallattua Internetin.

Kun innokkaasti tutkii asioita, niin loppujen lopuksi raaka-aineiden käsittelyssä on paljon kemiaa.

Kondiittori Maria Ylikitti

- Seuraan muutosta luonnollisesti mielenkiinnolla ja samalla onnellisena siitä, että tämän asian kiinnostus on lisääntynyt. Internethän on suurin tietolähde leipomiseen. On jännää, miten 20 tai 50 vuottakin sitten on ilman sitä pärjätty, kondiittori Maria Ylikitti naurahtaa.

- Myös leipomoalan opiskelu on poskettomasti paljon helpompaa, koska lähteille pääsee eikä siinä tarvi edes opettajaa oppiakseen.

Ammattilaisen vinkki kotikondiittoreille on hallita kemian ja fysiikan perusteet.

- Kun innokkaasti tutkii asioita, niin loppujen lopuksi raaka-aineiden käsittelyssä on paljon kemiaa. Lämpötilat vaikuttavat ihan hirveästi. Esimerkiksi kananmunia kun lähdetään vaahdottamaan, massa laajenee paremmin lämpimänä kuin kylmänä. Kun sekoitellaan eri raaka-aineita, niiden tulisi olla samanlämpöisiä, Ylikitti neuvoo.

Kakuissa vain mielikuvitus on rajana

Maria Ylikitti pyörittää Nakkilassa Hard Cake Cafe-kahvilaa. Vielä ei harrastajaleipurit ole vieneet asiakkaita, sillä kondiittorille tulee toteutettavaksi asiakkaiden villimmätkin kakkutoiveet.

Erikoisin on varmaankin Star Wars- hahmo Darth Maulin pää.

Kondiittori Mari Ylikitti

- Erikoisin on varmaankin Star Wars- hahmo Darth Maulin pää, joka oli jo 80 senttiä korkeakin. Se oli musta-punainen, hieman tatuoitu aidon kokoinen pää, jolla oli huppu päässä.

Ammattilaisten ja kotileipurien välillä ei Maria Ylikittin mielestä ole kilpailua, koska molemmilta löytyy vahvuuksia omalla alueellaan.

- Kun kotona on aikaa paneutua näihin asioihin, osaavat ihmiset kotona mahdollisesti tehdä paremmin sokerikukkasia, kuin kondiittori joka ei tee niitä joka päivä. Tosiaalta konditorioissa hallitaan kuitenkin kokonaisuus paremmin.

Sokeriruusuinen tie kotikondiittoriksi

Sokerimassa ja marsipaani ovat Maria Ylikittin mukaan hyviä materiaaleja aloittelevalle kakunkoristelijalle.

- Nettikaupasta saatavat sokeri- ja marsipaanimassat ovat hyviä aloittelijoille. Marsipaani on ehkä hieman helpompi aloittelijalle työstää. On myös olemassa erityistä ruusumassaa, joka kovettuu hieman nopeammin.

Monesti huippukokkien ja kondiittorien luomuksissa näkee herkkiä ja kauniita sokeriverkkoja. Extremekoristeita ei kuitenkaan suositella harjoittelemaan kylmiltään varsinkaan lapsiperheissä.

- Jos koristeet tehdään sulatetusta kondiittorisokerista, en suosittelisi sitä ainakaan lasten läheisyydessä, koska palovammariskit ovat suuret. Tällaisissa kannattaa hakeutua kurssilla harjoittelemaan sitä taitoa. Helpoin tapa koristella kotona on erilaiset massat ja suklaatyötkin kotona onnistuu, kunhan käytössä on hyvä suklaa, Maria Ylikitti vinkkaa.